Βιταμίνη D – Πόσο απαραίτητος είναι ο έλεγχος;

Βιταμίνη D

Βιταμίνη D – Πόσο απαραίτητος είναι ο έλεγχος;

Η μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό σου σχετίζεται με χαμηλή απορρόφηση του ασβεστίου, προειδοποιούν οι ενδοκρινολόγοι. Αν κάνεις την εξίσωση, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα.

Γιατί η Βιταμίνη D παραείναι πολύτιμη για να έχεις έλλειψη;

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει ως συνέπεια διαταραχές στα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου (μειωμένη απορρόφησή τους από τις τροφές μέσω του εντέρου), στον μεταβολισμό των οστών και την εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας.

Οι δράσεις της βιταμίνης D εκτός από τα οστά φαίνεται να αφορούν πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος αφού υποδοχείς βιταμίνης D υπάρχουν στο λιπώδη ιστό, στους μυς, στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, σε καρκινικά κύτταρα, στην καρδιά, στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, στο δέρμα, στα παγκρεατικά β-κύτταρα (παράγουν την ινσουλίνη).

Οι μη σκελετικές δράσεις της βιταμίνης D, κυρίως οφείλονται στον έλεγχο περισσοτέρων από 200 γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση πολλών λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, η διατήρηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά την ενδομήτριο ζωή σε φυσιολογικά επίπεδα, ίσως είναι σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη όπως και για τη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Τέσσερις βασικές ενδείξεις ότι πρέπει να κάνεις εξέταση για Βιταμίνη D

  • Νιώθεις μυική αδυναμία.
  • Η διάθεσή σου είναι πεσμένη χωρίς εμφανή λόγο
  • Δεν χάνεις κιλά – με τίποτε!
  • Είσαι συνέχεια κουρασμένη

Να πάρεις συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Εάν είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα της D θα χρειαστεί να πάρεις συμπλήρωμα. Η Μαρία Προκοπίου τονίζει πως η αποκατάσταση των επιπέδων βιταμίνης D σε ενήλικες και παιδιά θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη Ενδοκρινολόγου. Οι δόσεις που χορηγούνται είναι ανάλογες με τα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Θερεοειδίτιδα Hashimoto – Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία

Αρθρογραφία – Μαρία Προκοπίου

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος