Τι σημαίνει η Οστεοπόρωση για την υγεία των οστών μας;

οστεοπόρωση

Τι σημαίνει η Οστεοπόρωση για την υγεία των οστών μας;

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την  εμμηνόπαυση μπορεί να παρουσιάσει οστεοπόρωση αλλά και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών.

Η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση. Όσο χαμηλότερη οστική πυκνότητα έχει κανείς τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ενός κατάγματος και αν η μέτρηση δείξει οστεοπόρωση, τότε θα πρέπει να προταθεί από το θεράποντα ιατρό φαρμακευτική αγωγή.

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι πρωτοπαθής λόγω ηλικίας π.χ στην εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να είναι και δευτεροπαθής σε νοσήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός και η μακροχρόνια υπερδοσολόγηση με θυροξίνη, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η υπερέκριση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια και η μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη για χρόνια νοσήματα (πχ. άσθμα, ρευματικά νοσήματα), διάφορα χρόνια νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούν δυσαπορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D (π.χ βαριατρικές επεμβάσεις), χρόνια λήψη φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή.

Πότε όμως πρέπει κανείς να ελεγχθεί;

Μέτρηση οστικής πυκνότητας θα πρέπει να γίνεται σε:

  • Γυναίκες άνω των 65 και άνδρες άνω των 70 ετών,
  • άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σε ηλικία άνω των 50 ετών,
  • γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου,
  • άνδρες 50 έως 69 ετών με παράγοντες κινδύνου,
  • ασθενείς που μπορεί να εμφανίζουν δευτεροπαθή οστεοπόρωση υπό την καθοδήγηση το θεράποντα ιατρού.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας γίνεται με τη μέθοδο DXA και καλό είναι να επαναλαμβάνεται στο ίδιο μηχάνημα και στην περιοχή που υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση της οστικής πυκνότητας. Ασθενείς υπό αγωγή για οστεοπόρωση θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την μέτρηση οστικής πυκνότητας- εάν είναι δυνατό στο ίδιο κέντρο και σίγουρα στην ίδια περιοχή σώματος- κάθε ένα με δύο έτη. Όταν συνταγογραφείται ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για την οστεοπόρωση συστήνεται η ετήσια μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Θα πρέπει όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για όλα αυτά τα αίτια της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης, και να αξιολογούμε σωστά τους ασθενείς που χρειάζονται μέτρηση οστικής πυκνότητας για την πρόληψη  και την διατήρηση της υγείας των οστών τους.

Tip: Ενημερωθείτε για την Υπερλειτουργία του Θυρεοειδούς