22 Δεκ Υπογονιμότητα
Η Υπογονιμότητα είναι μία κατάσταση που απασχολεί περισσότερα από ένα στα δέκα ζευγάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.
Τρεις στις δέκα περιπτώσεις υπογονιμότητας οφείλονται στο γυναικείο παράγοντα, άλλες τρεις στις δέκα στον ανδρικό, ενώ στο 40% των περιπτώσεων, για την υπογονιμότητα ευθύνονται και οι δύο ή η αιτία του προβλήματος είναι απροσδιόριστη.
Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν πολύ ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Εξετάσεις – Υπογονιμότητα
Σήμερα, ο έλεγχος της υπογονιμότητας ξεκινά παράλληλα στον άνδρα και στη γυναίκα.
Οι πιθανές αιτίες του προβλήματος στον άνδρα είναι:
* Η μη φυσιολογική παραγωγή ή λειτουργία του σπέρματος, λόγω κρυψορχίας, γενετικών διαταραχών, προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η παρωτίτιδα ή ο HIV.
* Η κιρσοκήλη, δηλαδή οι διατεταμένες φλέβες στους όρχεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.
* Προβλήματα στη μεταφορά του σπέρματος π.χ. λόγω πρόωρης εκσπερμάτισης, γενετικών προβλημάτων υγείας, όπως η κυστική ίνωση, δομικών προβλημάτων, όπως μία απόφραξη του όρχεως ή τραυματισμού στα αναπαραγωγικά όργανα.
* Η υπερέκθεση σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς τοξικούς παράγοντες (ζιζανιοκτόνα και άλλα χημικά), η ακτινοβολία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών και στεροειδών αναβολικών. Η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων, η χρήση αντιυπερτασικών και φαρμάκων κατά της κατάθλιψης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα.
* Τέλος, η συχνή έκθεση στη ζέστη όπως π.χ. σε χαμάμ και σάουνες, αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και επηρεάζουν την παραγωγή του σπέρματος.
Γυναίκες
Προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν:
* Προβλήματα με την παραγωγή των ωαρίων, όπως γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, γυναίκες με υπερπρολακτιναιμία, μία κατάσταση στην οποία υπάρχει πάρα πολλή προλακτίνη (η ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος) στο αίμα,η οποία επηρεάζεται η παραγωγή των ωαρίων.
* Υπερθυρεοειδισμό και υποθυρεοειδισμό, καταστάσεις που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο ή να προκαλέσουν υπογονιμότητα.
* Γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά, πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και έχουν ιστορικό καρκίνου.
* Ανωμαλίες του τραχήλου, πολύποδες στη μήτρα ή ακόμη και καλοήθεις όγκους στα τοιχώματα της μήτρας, οι οποίοι μπλοκάρουν τις σάλπιγγες ή εμποδίζουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα.
* Βλάβη ή απόφραξη των σαλπίγγων, λόγω φλεγμονής (σαλπιγγίτιδα). Αυτή μπορεί να προκληθεί από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ως αποτέλεσμα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, ενδομητρίωσης ή συμφύσεων.
* Ενδομητρίωση. Πρόκειται για έναν πολύ συχνό παράγοντα υπογονιμότητας.
* Πρόωρη εμμηνόπαυση, είτε λόγω γενετικών παραγόντων είτε εξαιτίας κάποιας θεραπείας στην οποία έχει υποβληθεί η γυναίκα.
* Συμφύσεις.
Παράγοντες κινδύνου
Γενικότερα, παράγοντες κινδύνου τόσο για την ανδρική, όσο και τη γυναικεία υπογονιμότητα θεωρούνται:
- Η ηλικία: Άνω των 35 ετών για τη γυναίκα και άνω των 40 για τον άνδρα.
- Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, που επηρεάζουν ακόμη και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών γονιμότητας. Στους άνδρες, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
- Τα πολλά κιλά.
- Τα λίγα κιλά. Γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία ή βουλιμία, καθώς και γυναίκες που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα πολύ χαμηλό σε θερμίδες, δηλαδή μία περιοριστική δίαιτα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον γιατρό;
Αν είστε πάνω από 35 ετών έχει ήδη περάσει ένα εξάμηνο προσπαθειών τεκνοποίησης χωρίς αποτέλεσμα
Αν είστε πάνω από 40 ετών
Αν έχετε διαταραχές περιόδου ή δεν έχετε περίοδο
Αν κατά την περίοδό σας έχετε πολύ έντονους πόνους
Αν έχετε γνωστά προβλήματα γονιμότητας
Αν έχετε διαγνωστεί με ενδομητρίωση ή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στο παρελθόν
Αν έχετε αποβάλει πολλές φορές στο παρελθόν
Αν έχετε υποβληθεί σε ογκολογική θεραπεία.
Αντίστοιχα, οι άνδρες θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους:
Αν έχουν κάποιο γνωστό πρόβλημα με τον αριθμό ή την ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους
Αν έχουν ιστορικό προβλημάτων στους όρχεις, στον προστάτη ή ιστορικό σεξουαλικών προβλημάτων
Αν έχουν και αυτοί υποβληθεί σε ογκολογική θεραπεία
Αν έχουν μικρούς όρχεις ή οίδημα στο όσχεο
Αν και άλλα μέλη της οικογένειας έχουν προβλήματα υπογονιμότητας.
Υπογονιμότητα – Χρήσιμες συμβουλές
Η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ είναι από τα πρώτα βήματα, καθώς η κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης μιας υγιούς εγκυμοσύνης.
Οι άντρες είναι σημαντικό να αποφεύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που επιδρούν στον αριθμό και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε βιομηχανικές και περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες, που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή του σπέρματος και να περιορίσουν τη λήψη φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Οι γυναίκες είναι επίσης σημαντικό να περιορίσουν την καφεΐνη και να προσπαθούν να διατηρούν όσο το δυνατόν πιο υγιές σωματικό βάρος, καθώς στα άκρα (πολύ βάρος vs λίγο βάρος) μπορεί να επιδράσει στην παραγωγή των ορμονών και να προκαλέσει υπογονιμότητα.
Τέλος, και τα δύο φύλα είναι σημαντικό να βάλουν στη ζωή τους μέτρια επίπεδα άσκησης.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την “Εγκυμοσύνη με Σακχαρώδη Διαβήτη”