Βάρος & Γονιμότητα

Βάρος & Γονιμότητα

Βάρος & Γονιμότητα

Οι παχύσαρκες γυναίκες, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες μπορεί να έχουν σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας. Το ποσοστό των αποβολών είναι αρκετά μεγαλύτερο (4 προς 1) σε αυτές τις γυναίκες ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες να πετύχουν μια ομαλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό. Μεγάλος αριθμός γυναικών καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με ποσοστά επιτυχίας χαμηλότερα από εκείνα των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος. 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το πολύ λίγο αλλά και το πάρα πολύ λίπος μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές. Δείκτης μάζας σώματος πάνω από 29 kg/m2 αλλά και η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με διαταραχές στη συχνότητα εμφάνισης της περιόδου αλλά και άλλες ορμονικές διαταραχές. 

Πιο συχνά στις γυναίκες με παχυσαρκία είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ενώ εμφανίζεται με συχνότητα 10% στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το 40% περίπου των γυναικών που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Λόγου αυτής της εναπόθεσης λίπους, παρουσιάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, που έχει σας συνέπεια αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. 

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η επακόλουθη υπερινσουλιναιμία, μπορεί να παρουσιαστούν και σε γυναίκες με παχυσαρκία χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Και μπορεί να συνεπάγονται διαταραχές στην περίοδο αλλά και τη γονιμότητα.  Στις παχύσαρκες γυναίκες υπάρχει μέσω των λιποκυττάρων και  αυξημένη παραγωγή οιστρόνης. Ενός οιστρογόνου το οποίο επηρεάζει το φυσιολογικό κύκλο παραγωγής οιστρογόνων από την ωοθήκη. Με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ωορρηξία και να προκαλείται υπογονιμότητα. 

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες με παχυσαρκία διαταραχές στην περίοδο. Ωστόσο η παρουσία υπερινσουλιναιμίας επηρεάζει και την ποιότητα των ωαρίων αλλά και τη διαδικασία της φυσιολογικής σύλληψης. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμα και τα ποσοστά της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι χαμηλότερα σε γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος >30 kg/m2. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να προηγηθεί απώλεια βάρους πριν την έναρξη της διαδικασίας. 

Πολύ συχνά, επιβεβαιώνεται το γεγονός της επίδρασης της παχυσαρκίας στη γονιμότητα. Όταν μετά την απώλεια κάποιων κιλών, οι γυναίκες βλέπουν τη γονιμότητά τους να βελτιώνεται και μια εγκυμοσύνη να επιτυγχάνεται. 

Πόσα κιλά όμως θα πρέπει να χάσει μια γυναίκα;

 Πολλές φορές αρκεί ακόμα και μια μικρή απώλεια. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ωορηξία επανέρχεται αφού χάσουν περίπου 7-10% του ολικού τους βάρους. Ενώ η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 30-40% μετά από ένα χρόνο.

Στην προσπάθεια απώλειας του βάρους θα πρέπει να συνδυαστεί τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση για να βελτιωθούν σημαντικά οι όποιες ορμονικές διαταραχές και πιο συγκριμένα η υπερινσουλιναιμία. Ο γιατρός σας πιθανά ανάλογα με τις εξετάσεις σας, να σας συστήσει την ταυτόχρονη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπείτε σε μια διαδικασία αλλαγής «κακών» συνηθειών ώστε να καταφέρετε να χάσετε κιλά αλλά και να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε το όποιο αποτέλεσμα να διατηρηθεί. 

Αν τα κιλά που θα πρέπει να χάσετε είναι πολλά (ΔΜΣ>35kg/m2) τότε θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας και την πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σας.

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η απώλεια βάρους δε βελτιώνει μόνο τη γονιμότητα αλλά μειώνει και την πιθανότητα αυξημένων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διαρκεια του τοκετού. 

Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Shape.gr