Τι είναι η Θυροξίνη

θυροξινη

Τι είναι η Θυροξίνη

Η θυροξίνη είναι η κυριότερη ορμόνη που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα και καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολικό ρυθμό και στην πέψη, στη λειτουργία της καρδιάς και στον έλεγχο των μυών, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη διατήρηση των οστών.

Θα πρέπει μάλιστα να διευκρινίσουμε, ότι η θυροξίνη, όπως εκκρίνεται από τον θυρεοειδή, είναι η πρόδρομη μορφή της ορμόνης, η οποία μετατρέπεται στη βιοενεργή μορφή της όταν φτάσει στα όργανα-στόχους του σώματος, όπως το ήπαρ, τα νεφρά, ο εγκέφαλος ή η καρδιά.

Παραγωγή

Η παραγωγή και η απελευθέρωση θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης στο αίμα, ελέγχεται από ένα σύστημα ανατροφοδότησης που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο, την υπόφυση και τον θυρεοειδή.

Ο υποθάλαμος εκκρίνει την ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH) η οποία, με τη σειρά της, διεγείρει την υπόφυση για την παραγωγή της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). H TSH εκκινεί την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης και της τριιωδοθυρονίνης από τον θυρεοειδή.

Αυτό το σύστημα παραγωγής ορμονών ρυθμίζεται από έναν μηχανισμό ανατροφοδότησης- όταν δηλαδή αυξάνονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (της θυροξίνης και  της τριιωδοθυρονίνης) στο αίμα, αποτρέπει την απελευθέρωση τόσο της TRH όσο και της TSH, επιτρέποντας στο σώμα να διατηρεί ένα σταθερό επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα.

Τι συμβαίνει όταν έχω πολλή θυροξίνη;

Η απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας θυροξίνης στην κυκλοφορία του αίματος είναι γνωστή ως θυρεοτοξίκωση και μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμός), στη νόσο του Graves, σε περίπτωση φλεγμονής του θυρεοειδούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και ένας καλοήθης όγκος μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του αδένα.

Η θυρεοτοξίκωση μπορεί να αναγνωριστεί διά γυμνού οφθαλμού από ένα οίδημα στο λαιμό,  λόγω της διόγκωσης του θυρεοειδούς, όμως έχει και άλλα συμπτώματα: δυσανεξία στη θερμότητα, απώλεια βάρους, αυξημένη όρεξη, αυξημένες κινήσεις του εντέρου, ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος, ακανόνιστος καρδιακός παλμό, αίσθημα παλμών, κόπωση, ευερεθιστότητα, αραίωση /απώλεια μαλλιών.

Και όταν έχω λίγη;

H ελαττωμένη παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή είναι γνωστή ως υποθυρεοειδισμός. Aυτός μπορεί να είναι αυτοάνοσος ή να οφείλεται σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή λήψη ιωδίου ή τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Μερικές φορές, η αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι άγνωστη.

Ωστόσο, οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι τόσο απαραίτητες για τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη, που ο υποθυρεοειδισμός πριν την γέννηση ή κατά την παιδική ηλικία αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε νοητική δυσλειτουργία και μειωμένη ανάπτυξη του βρέφους/ παιδιού.

Στους ενήλικες, ο υποθυρεοειδισμός μειώνει τον μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, χαμηλός καρδιακός ρυθμός, αύξηση του βάρους, μειωμένη όρεξη, κακή μνήμη, κατάθλιψη, δυσκαμψία των μυών και υπογονιμότητα.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τους Όζους Θυρεοειδούς