Πώς λύνεται ο γρίφος της παχυσαρκίας;

παχυσαρκία

Πώς λύνεται ο γρίφος της παχυσαρκίας;

Πολλούς και δυνατούς συμμάχους έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι ασθενείς, οι οποίοι υπολογίζονται σε εκατομμύρια παγκοσμίως με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τους υγεία αλλά και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει τη δική της θέση, ανάλογα με τον ασθενή και το βαθμό της παχυσαρκίας του. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς που έχουν BMI>27kg/m2.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, η βαριατρική όπως λέγεται, έχει τη δική της θέση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 30 και παράλληλα έχουν δύο συνυπάρχουσες επιπλοκές (πχ, υπέρταση, διαβήτη ή προδιαβήτη). Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που προτείνονται είναι ο γαστρικός δακτύλιος το γαστρικό μανίκι, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη και το γαστρικό bypass.

Η ενημέρωση, η απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, ένα σωστό πλάνο άσκησης, η χρήση σωστής φαρμακευτικής αγωγής και η τακτική ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητα όπλα στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας αλλά και της διατήρησης του ιδανικού βάρους σώματος. Μόνο με τη σωστή συνεργασία γιατρού-ασθενούς μπορεί να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος.

Προβληματισμός από τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα

Τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής.

2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας ( 5 έως 18 ετών), ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως πάθηση. Πολλά είναι τα νοσήματα που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σε όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης 2, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπερχοληστερολαιμία και τα αγγειακά επεισόδια.

Ορίζουμε ως υπέρβαρο ασθενή αυτόν που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ= ΣΒ/Ύψος2 μεγαλύτερο από 25, παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ>30 και νοσηρά παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ>35.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση ή μαγική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και αλλαγής του τρόπου ζωής αλλά και των συνηθειών που σχετίζονται γύρω από τη λήψη τροφής για πάντα, καθώς ένα παιδί ή ενήλικας με παχυσαρκία, ακόμα και αν χάσει βάρος, έχει αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπάρει αν δεν συνεχίσει το πλάνο θεραπείας, θα πρέπει να αποτελεί τη βάση.

Μαρία Προκοπίου