Ιώδιο και Θυρεοειδής

Ιώδιο και Θυρεοειδής

Ιώδιο και Θυρεοειδής

Η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι πολύ σημαντική για τον μεταβολισμό σχεδόν όλων των ιστών, ενώ είναι κρίσιμη  για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος στα έμβρυα και στα παιδιά.

Tο ιώδιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία του και συγκεκριμένα για την παραγωγή της ορμόνης του θυρεοειδούς.

Εάν δεν προσλαμβάνετε αρκετό ιώδιο από τη διατροφή σας, το σώμα σας δεν μπορεί να παράξει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη.

Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους του αδένα (βρογχοκήλη), σε υποθυρεοειδισμό, ενώ αν μιλάμε για βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναπτυξιακά/διανοητικά ελλείμματα.

Πηγές

Kαθώς ο οργανισμός μας δεν παράγει ιώδιο, αυτό θα πρέπει να προσλαμβάνεται από τις τροφές μας. Αξίζει να επισημανθεί πως η εισαγωγή του ιωδιούχου αλατιού έχει μειώσει σημαντικά την ανεπάρκεια ιωδίου.

Το ιώδιο περιέχεται επίσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα θαλασσινά, στο κρέας, σε κάποια είδη ψωμιού, στα αυγά αλλά και στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που το περιέχουν.

ΠΗΓΕΣ ΙΩΔΙΟΥ

 • Τυρί
 • Γάλα αγελάδας
 • Αυγά
 • Παγωμένο γιαούρτι
 • Παγωτό
 • Πολυβιταμίνες που περιέχουν ιώδιο
 • Ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι
 • Θάλασσα ψάρια
 • Φύκια
 • Οστρακοειδή
 • Γάλα σόγιας
 • Σάλτσα σόγιας
 • Γιαούρτι

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση της συγκεκριμένης ανεπάρκειας, σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και περιοχές του κόσμου όπου ο πληθυσμός προσλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες ιωδίου, όπως συμβαίνει στη Νότια Κορέα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυκών.

Τα επίπεδα του ιωδίου μπορούν να μετρηθούν με ειδικές εξετάσεις αίματος ή ούρων, αν και γενικά η ανεπάρκεια ή υπερεπάρκεια ιωδίου είναι κάτι που διαγιγνώσκεται σε επίπεδο περιοχής, και δεν πραγματοποιείται για κάθε ασθενή ξεχωριστά στα πλαίσια της κλινικής ιατρικής.

Συμπτώματα

Η ανεπάρκεια του ιωδίου όπως αναφέραμε και παραπάνω εκδηλώνεται με συμπτώματα στον θυρεοειδή και συγκεκριμένα  με:

Βρογχοκήλη – Ελλείψει επαρκούς πρόσληψης ιωδίου, ο θυρεοειδής αδένας  διογκώνεται καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής της θυρεοειδικής ορμόνης.

Υποθυρεοειδισμός – Καθώς τα επίπεδα του ιωδίου στον οργανισμό πέφτουν και δεδομένου ότι το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να αναπτυχθεί υποθυρεοειδισμός.

Προβλήματα στην εγκυμοσύνη – Η ανεπάρκεια ιωδίου στις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αποβολές, με πρόωρους τοκετούς και συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη. 

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που είχαν σοβαρή έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους , μπορεί να έχουν πνευματικές αναπηρίες, προβλήματα με την ανάπτυξή τους, με την ακοή και τον λόγο. 

Ακόμα και μικρή έλλειψη ιωδίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μειωμένες πνευματικές ικανότητες στο παιδί.

Στις πιο σοβαρές μορφές ανεπάρκειας ιωδίου, το παιδί μπορεί να εμφανίσει κρετινισμό (ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, σπαστικότητα κ.ά.).

Είναι σημαντικό οι γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη, κυοφορούν ή θηλάζουν να λαμβάνουν καθημερινά μία πολυβιταμίνη που να περιέχει 150 μg ιωδίου.

Υπερεπάρκεια

Ωστόσο, και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ιδίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με το θυρεοειδή τους, όπως όζους, υπερθυρεοειδισμό και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.

Η λήψη υπερβολικού ιωδίου από φάρμακα, ακτινολογικές διαδικασίες ή υπερβολική πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών ,μπορεί να επιδεινώσει τον υπέρ- ή υποθυρεοειδισμό.

Συμπερασματικά, τόσο η ανεπάρκεια ιωδίου, όσο και η περίσσειά του συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών του θυρεοειδούς.

Η σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου προκαλεί υποθυρεοειδισμό, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της σωματικής και κινητικής ανάπτυξης στα παιδιά.

Μάλιστα, σε περιοχές με ανεπάρκεια ιωδίου, η ξαφνική αύξηση της πρόσληψης ιωδίου σχετίζεται με παροδικό υπερθυρεοειδισμό.

Ήπιες και μέτριες ανεπάρκειες ιωδίου προκαλούν διόγκωση του θυρεοειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θυρεοτοξίκωση.

Τέλος, η περίσσεια ιωδίου σχετίζεται με την ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού και αυτοανοσίας του θυρεοειδούς.