Η γονιμότητα της γυναίκας σε κάθε ηλικία

γονιμότητα γυναίκας ηλικία

Η γονιμότητα της γυναίκας σε κάθε ηλικία

Τα κορυφαία αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας είναι μεταξύ της εφηβείας και της δεκαετίας του ’20.

Στην ηλικία των 30 ετών, η γονιμότητα (η ικανότητα να μείνετε έγκυος) αρχίζει να μειώνεται. Αυτή η πτώση γίνεται πιο γρήγορη όταν φτάσετε στα 30 σας.

Στην ηλικία των 35, το 54% των γυναικών καταφέρνουν να μείνουν έγκυοι μετά από ένα έτος συστηματικής προσπάθειας φυσικά. 

Μετά τα 40 σε αρκετές γυναίκες ξεκινάνε ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την κλιμακτήριο και επηρεάζεται η ποιότητα των ωαρίων.  Μέχρι τα 45, η γονιμότητα έχει μειωθεί τόσο πολύ που η φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι δύσκολη για τις περισσότερες γυναίκες.

Οι γυναίκες ξεκινούν τη ζωή τους με έναν σταθερό αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες τους. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Επίσης, η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει.

Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχών που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως τα ινομυώματα της μήτρας και η ενδομητρίωση.

Για υγιή ζευγάρια στα 20 και στις αρχές των 30 ετών, περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε ένα φυσιολογικό έμμηνο κύκλο.

Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα μείνει έγκυος σε ένα έμμηνο κύκλο. Η γονιμότητα ενός άνδρα μειώνεται επίσης με την ηλικία, αλλά όχι τόσο προβλέψιμα.

Οι γυναίκες που μένουν έγκυοι αργότερα στη ζωή τους έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Για παράδειγμα, οι έγκυοι γυναίκες άνω των 40 έχουν αυξημένο κίνδυνο  να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψίας. 

Υπάρχουν τρόποι διατήρησης της γονιμότητας;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ιατρική τεχνική που να εγγυάται τη διατήρηση της γονιμότητας. Εάν γνωρίζετε ότι θέλετε να κάνετε παιδιά αργότερα στη ζωή σας, μια επιλογή μπορεί να είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, το σπέρμα συνδυάζεται με τα ωάρια μιας γυναίκας σε ένα εργαστήριο. Εάν το σπέρμα γονιμοποιήσει τα ωάρια, τα έμβρυα μπορεί να αναπτυχθούν.

Επίσης, υπάρχει μια διαδικασία που ονομάζεται κρυοσυντήρηση ωαρίων – «πάγωμα των ωαρίων σας» – έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτή τη διαδικασία, αρκετά ωάρια αφαιρούνται από τις ωοθήκες. Τα μη γονιμοποιημένα ωάρια στη συνέχεια καταψύχονται για μετέπειτα χρήση στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Για ζητήματα σχετικά με την γονιμότητα που πιθανά σας απασχολούν μιλήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας.