Διαβήτης και δέρμα

Διαβήτης και δέρμα

Διαβήτης και δέρμα

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια κατάσταση υπεργλυκαιμίας. Διακρίνεται στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που αφορά το 80% των ασθενών και χαρακτηρίζεται από μερική έλλειψη ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη και σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, μία αυτοάνοση διαταραχή όπου έχουμε πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. 

Η χρόνια υπεργλυκαιμία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών στο σώμα.  Αυτές μπορεί να είναι βλάβες στα αγγεία και στα νεύρα, αλλά και κάθε μέρος του σώματός, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Ένα ποσοστό της τάξεως του 33% των ατόμων με διαβήτη εμφανίζουν μια διαταραχή του δέρματος που προκαλείται ή επηρεάζεται από το διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Η ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν λοιμώξεις λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι επίσης μειωμένη, και συχνά εμφανίζονται δερματικές λοιμώξεις όπως μυκητιάσεις.

Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος επιδρά επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου, αλλάζοντας την υφή, την εμφάνιση και την επανορθωτική ικανότητα του δέρματος.

Επίσης, η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να μειώσει την αισθητικότητα του δέρματος και να κάνει τα άτομα με διαβήτη πιο επιρρεπή σε τραύματα και αλλοιώσεις που δεν μπορούν να τα γίνουν αντιληπτά λόγω της υπαισθησίας, με αποτέλεσμα να διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δερματικές αλλοιώσεις αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι το άτομο πάσχει από διαβήτη.

Οι εκδηλώσεις του διαβήτη στο δέρμα αποτελούν ένδειξη ότι τα επίπεδα της γλυκόζης βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο δέρμα του ατόμου με διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν:

* Κίτρινες, κόκκινες ή καφέ κηλίδες στο δέρμα, που να συνοδεύονται από φαγούρα και πόνο (λιποειδική νεκροβίωση).

* Πιο σκούρες περιοχές στο δέρμα που μοιάζουν με βελούδο, κυρίως στο πίσω μέρος του λαιμού, στις μασχάλες, που συχνά υποδηλώνουν την ύπαρξη πολύ μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης στο αίμα (μελαγχρωματική ακάνθωση). Πολύ συχνά αυτή η αλλοίωση είναι αυτή που οδηγεί στη διάγνωση.

* Σκληρύνσεις στα δάκτυλα των χεριών, των ποδιών αλλά και στα χέρια, τόσο έντονες που μπορεί να εμποδίζουν την άνετη κίνηση και το κλείσιμο των δακτύλων. Σκληρύνσεις μπορούν να εμφανιστούν επίσης στους ώμους, στο στήθος, στο λαιμό, στα γόνατα, στους καρπούς.

* Σπυράκια στα πόδια, στα χέρια και στους γοφούς (ερηκτική ξανθωμάτωση).

* Μεγάλες φουσκάλες ή συστάδες από φουσκάλες, στα πόδια, στα χέρια, στους βραχίονες σαν αυτές που εμφανίζονται και μετά από ένα έγκαυμα, με τη διαφορά ότι αυτές δεν είναι επώδυνες.

* Δερματικές λοιμώξεις. Εκδηλώνονται με ερυθρότητα και θερμότητα στην πάσχουσα περιοχή, αλλά και οίδημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα ή μικροσκοπικές φυσαλίδες από τις οποίες βγαίνει υγρό. 

Ο σταφυλόκοκκος είναι η πιο συχνή αιτία βακτηριακών λοιμώξεων στο δέρμα των ατόμων με διαβήτη. Πολύ συχνές είναι επίσης οι μυκητιάσεις, κυρίως από Candida albicans, οι οποίες εντοπίζονται συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα, στις μασχάλες, γύρω από τα νύχια, στις γωνίες του στόματος, κάτω από το στήθος.

* Ανοιχτές πληγές και τραύματα. Εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που έχουν για πολλά χρόνια αρρύθμιστο διαβήτη. Όταν εντοπίζονται στα πόδια, μιλάμε για το λεγόμενο διαβητικό πόδι. 

* Στίγματα και γραμμές στην επιδερμίδα. 

* Ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα. 

* Κίτρινες κηλίδες γύρω και πάνω στα βλέφαρα – η κατάσταση που είναι γνωστή ως ξανθέλασμα. 

Πρόληψη – Διαβήτης και δέρμα

Η αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη που εκδηλώνονται στο δέρμα.

Η κατάλληλη φροντίδα του δέρματος μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων:

Διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και στεγνό.

Ελέγχετε καθημερινά το σώμα σας μετά το μπάνιο για πληγές ή αλλοιώσεις.

Αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό ή να μένετε πολύ ώρα κάτω από το νερό.

Διατηρείτε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη. Φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά για την καλύτερη ενυδάτωση της επιδερμίδας. 

Προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, κάνοντας συστηματική χρήση αντηλιακού.

Χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Παχυσαρκία και την αντιμετώπιση της.