Αντίσταση στην ινσουλίνη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Αντίσταση στην ινσουλίνη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 Ένας στους τρεις Αμερικανούς – συμπεριλαμβανομένων των μισών αυτών ηλικίας 60 ετών και άνω – έχει ένα σιωπηλό πρόβλημα σακχάρου αίματος γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο για τον προδιαβήτη, τον διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου.

 Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα των μυών σας, το σωματικό λίπος και το ήπαρ ξεκινούν να αντιστέκονται ή αγνοούν το σήμα που προσπαθεί να στείλει η ορμόνη ινσουλίνη-που είναι να αρπάξει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και να τα βάλει στα κύτταρα μας.

Η γλυκόζη, επίσης γνωστή ως σακχάρου στο αίμα, είναι η κύρια πηγή καυσίμου του σώματος. Παίρνουμε γλυκόζη από σπόρους, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ποτά που διασπώνται σε υδατάνθρακες.

Πώς αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη

Ενώ η γενετική, η γήρανση και η εθνικότητα παίζουν ρόλους στην ανάπτυξη της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αντίσταση στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν το υπερβολικό σωματικό βάρος, εναπόθεση λίπους στην κοιλιά, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα και έλλειψη ύπνου. 

Καθώς αναπτύσσεται η αντίσταση στην ινσουλίνη, το σώμα σας οδηγείτε στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης.

Πάνω από μήνες και χρόνια, τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος εργάζονται τόσο σκληρά για να παράγουν ινσουλίνη με αποτελέσμα να φθαρούν και να μη μπορούν πλέον να συμβαδίζουν με τη ζήτηση για όλο και περισσότερη ινσουλίνη.

Στη συνέχεια – χρόνια μετά την σιωπηρή έναρξη της αντίστασης στην ινσουλίνη – το σάκχαρό σας στο αίμα μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται και μπορεί να προκαλέσετε υπογλυκαιμία ή διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο (NAFLD), ένα αυξανόμενο πρόβλημα που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη που αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατική βλάβη και καρδιακή νόσο. 

Σημεία και συμπτώματα της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλείται συνήθως από ένα συνδυασμό παραγόντων που συνδέονται με το βάρος, την ηλικία, τη γενετική, την καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

– Αυξημένη περίμετρος μέσης. Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε αντίσταση στην ινσουλίνη περιλαμβάνει μια μεζούρα και μια στιγμή αλήθειας μπροστά από τον καθρέφτη του μπάνιου.

Μια μέση μεγαλύτερη από 88 εκ για τις γυναίκεκαι 102 εκ για τους άνδρες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο επίσης σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

– Έχετε επιπλέον σημάδια μεταβολικού συνδρόμου. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, εκτός από μια μεγάλη περίμετρος μέσης, εάν έχετε τρία ή περισσότερα από τα παρακάτω, πιθανότατα έχετε μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη.

  • Υψηλά τριγλυκερίδια. Επίπεδα 150 ή υψηλότερα, ή λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία υψηλών επιπέδων αυτών των λιπών στο αίμα.
  • Χαμηλές τιμές HDL. Τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας κάτω από 50 για τις γυναίκες και 40 για τους άνδρες – ή λήψη φαρμάκων για την αύξηση των χαμηλών επιπέδων λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL).
  • Υψηλή πίεση του αίματος. Μετρήσεις 130/85 mmHg ή υψηλότερες, ή λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Υψηλό σάκχαρο αίματος. Επίπεδα 100-125 mg / dl (προδιαβήτης) ή πάνω από 125 (διαβήτης).
  • Υψηλή γλυκόζη αίματος νηστείας (ή είστε σε αγωγή για τη θεραπεία υψηλού σακχάρου στο αίμα). Το ήπιο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι διαβήτη.
  • Εμφανίζετε περιοχές στο δέρμα με υπέρχρωση. Εάν η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι σοβαρή, μπορεί να εμφανιστούν ορατές αλλαγές στο δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν σκουρόχρωμες επιδερμίδες στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή στους αγκώνες, τα γόνατα, τις αρθρώσεις ή τις μασχάλες. Αυτός ο αποχρωματισμός ονομάζεται acanthosis nigricans.

Επιπλοκές που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη

Υπολογίζεται ότι 87 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν προδιαβήτη. Το 30-50% θα συνεχίσει να αναπτύσσει πλήρη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μέχρι 80% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 έχουν NAFLD.Αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες επιπλοκές που προκαλεί η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Χάρη στα χρόνια υψηλά επιπέδα ινσουλίνης που ακολουθούνται από από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα άτομα με αντοχή στην ινσουλίνη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο – και τριπλασιάζει τις πιθανότητες ότι η καρδιακή προσβολή ή η «εγκεφαλική επίθεση» θα είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.

Εν τω μεταξύ, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος, του προστάτη και της μήτρας. 

Η έρευνα έχει επίσης βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της μείωσης της λειτουργίας της μνήμης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη νόσο του Alzheimer.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε ή να αντιστρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση και η βελτίωση του ύπνου μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μην βασίζεστε στη δίαιτα ή στην άσκηση μόνοι σας: σε μια  μελέτη του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity, υπέρβαρα άτομα που έχασαν το 10% του βάρους τους μέσω δίαιτας συν άσκηση είδαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη να βελτιώνεται με ένα εντυπωσιακό 80%.

Όσοι έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους μέσω της διατροφής, παρουσίασαν βελτίωση 38%. Και εκείνοι που απλά αύξησαν την άσκηση, αλλά δεν έχασαν πολύ βάρος, δεν είδαν σχεδόν καμία βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.