Πως το βάρος επηρεάζει τη γονιμότητα.

Πως το βάρος επηρεάζει τη γονιμότητα.

Μία από τις πρώτες συμβουλές που ακούει μία γυναίκα που καταλήγει στο γραφείο ενός γιατρού που ασχολείται με την υπογονιμότητα είναι να χάσει βάρος (αν είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη) ή να πάρει βάρος (αν είναι ελλιποβαρής).

Σύμφωνα με μελέτες, το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ακόμη και με τη βοήθεια της επιστήμης (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- IVF).

Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυξημένο βάρος σε σχέση με το φυσιολογικό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης, καθώς προκαλεί διαταραχές στην ωορρηξία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ωορρηξία το πρόβλημα. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν επίσης κακή ποιότητα ωαρίων.

Πολύ συχνά, το αυξημένο βάρος συνυπάρχει και με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) – μια κατάσταση πολύ συχνή στις νεαρές γυναίκες (εμφανίζεται σε 1 στις 7 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας), η οποία επίσης συνδέεται με διαταραχές της γονιμότητας. Οι γυναίκες με ΣΠΩ εμφανίζουν σε μεγάλο ποσοστό και αντίσταση στην ινσουλίνη,η οποία επηρρεάζει τη γονιμότητα περαιτέρω.

Ο ειδικός

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό, κάθε γυναίκα με παραπάνω κιλά που επιθυμεί να μείνει έγκυος να ξεκινά την προσπάθεια της με μία επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο. Ο οποίος είναι σε θέση να εντοπίσει όλες τις διαταραχές εκείνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και μπορούν να εμπλέκονται στην αδυναμία σύλληψής (αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης, διαταραχές θυρεοειδούς).

Υπενθυμίζεται, ότι οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους με βάρος πάνω από το κανονικό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης και αυξημένη αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Άρα, η απώλεια βάρους πριν την επίτευξη της εγκυμοσύνης, θα προστατεύσει σημαντικά την έγκυο αλλά και το παιδί που πρόκειται να γεννηθεί.

Πρόβλημα και το χαμηλό βάρος

Ωστόσο και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ανάλογα προβλήματα, καθώς συνδέεται με μειωμένη ωορρηξία. Οι γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος έχουν άστατο κύκλο και μπορεί να χάνουν και περιόδους.

Τα καλά νέα για αυτές τις γυναίκες (όπως και για τις παχύσαρκες) είναι ότι όταν το βάρος διορθωθεί, μαζί με αυτό διορθώνεται και ο κύκλος της γυναίκας.

Δείκτης μάζας σώματος

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει μια γυναίκα αν το βάρος της είναι φυσιολογικό ή όχι, είναι να υπολογίσει τον δείκτη μάζας σώματός της (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος της (σε κιλά) διά το ύψος της (σε μέτρα) στο τετράγωνο.

Για να είναι μια γυναίκα νορμοβαρής, ο ΔΜΣ της θα πρέπει να είναι από 18,5 έως 24,99. Τιμές κάτω και πάνω από αυτό το φάσμα, συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας.

Προσοχή στο βάρος και για τους άνδρες

Ωστόσο δεν είναι μόνο το βάρος της γυναίκας που παίζει καταλυτικό ρόλο στις πιθανότητες σύλληψης ενός ζευγαριού.

Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες. Η παχυσαρκία σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.

Καταστάσεις όπως ο χαμηλός αριθμός και η χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι επίσης πιο συχνές στους υπέρβαρους και στους παχύσαρκους άνδρες. Συγκριτικά με τους άνδρες φυσιολογικού βάρους.

Παρεμβάσεις στη διατροφή και στα επίπεδα άσκησης του ζευγαριού, πριν την προσπάθεια απόκτησης παιδιού, μπορούν να βοηθήσουν τη σύλληψη. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι η απώλεια ακόμη και λίγων κιλών (7 έως 10% του αρχικού βάρους) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, αλλά και της απόκτησης ενός υγιούς παιδιού.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Διατροφή στην Εγκυμοσύνη.