Τύποι Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Τύποι Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Τύποι Καρκίνου του Θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς κατηγοριοποιείται σε τύπους με βάση τα είδη των κυττάρων που βρίσκονται στον όγκο. Αυτά περιλαμβάνουν  τα εξής:

Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς, ο οποίος συναντάται περίπου στο 80% των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς και προκύπτει από θυλακιώδη κύτταρα, τα οποία παράγουν και αποθηκεύουν θυρεοειδικές ορμόνες. 

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά επηρεάζει άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Οι γιατροί μερικές φορές αναφέρονται στον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς και στον θυλακιώδη καρκίνο μαζί ως διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς.

Αυτοί οι καρκίνοι τείνουν να αναπτύσσονται πολύ αργά και συνήθως μόνο σε έναν λοβό ή ακόμα πιο συγκεκριμένα σε έναν όζο του θυρεοειδούς αδένα. Παρόλο που αναπτύσσονται αργά, οι θηλώδεις καρκίνοι συχνά εξαπλώνονται στους λεμφαδένες του λαιμού, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και σπάνια είναι θανατηφόροι.

Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς

Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς

Θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς

Αποτελώντας περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς, ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιο συχνός σε χώρες όπου οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό ιώδιο στη διατροφή τους. Προέρχεται από τα ωοθυλακικά κύτταρα του θυρεοειδούς και συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 50 ετών.

Αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς

Το αναπλαστικό καρκίνωμα (ονομάζεται επίσης αδιαφοροποίητο καρκίνωμα) είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που συναντάται περίπου στο 2% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Αυτός ο καρκίνος ονομάζεται αδιαφοροποίητος επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς. Συχνά εξαπλώνεται γρήγορα στον λαιμό και σε άλλα μέρη του σώματος και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% των καρκίνων του θυρεοειδούς, ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς ξεκινά από τα κύτταρα του θυρεοειδούς που ονομάζονται κύτταρα C, τα οποία παράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη. 

Τα αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν μυελοειδές καρκίνο του θυρεοειδούς σε πολύ πρώιμο στάδιο. 

Ορισμένα γενετικά σύνδρομα επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο μυελικού καρκίνου του θυρεοειδούς, αν και αυτή η γενετική σύνδεση είναι ασυνήθιστη.

Άλλα σπάνια είδη

Άλλοι σπάνιοι τύποι καρκίνου που ξεκινούν στον θυρεοειδή  αδένα, περιλαμβάνουν το λέμφωμα του θυρεοειδούς, το οποίο εμφανίζεται αρχικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του θυρεοειδούς και το σάρκωμα του θυρεοειδούς, το οποίο ξεκινά στα κύτταρα του συνδετικού ιστού του θυρεοειδούς.