26 Ιούλ Τρία αγαπημένα ελληνικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το καλοκαίρι
Καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η θάλασσα, ο ήλιος και τα ηλιοβασιλέματα είναι και οι γεύσεις που τα συνοδεύουν.
Γεύσεις γεμάτες χρώματα που συμβαδίζουν με την ιστορία του λαού και την ευφορία του τόπου.
Δε γίνεται να έρθεις στην Ελλάδα και να μη δοκιμάσεις τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα κολοκυθάκια που συνοδεύονται με μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο δυόσμος σε διαφορετικές παραλλαγές ανά τη χώρα.
Μουσακάς
Ο βασιλιάς της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας είναι ο μουσακάς. Ο παραδοσιακός μουσακάς φτιάχνετε από στρώσεις μελιτζάνας, μοσχαρίσιο κιμά που μαγειρεύεται με ντομάτα και μυρωδικά και μπεσαμέλ που φτιάχνετε με γάλα, ελαιόλαδο και αλεύρι.
Η μελιτζάνα περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες στη φλούδα και στο σώμα της.
Ο μουσακάς με τη μελιτζάνα προσφέρει φυτικές ίνες , κάλιο και νασουνίνη, μια ουσία που σχετίζεται με μείωση της χοληστερίνης αίματος, και θεωρείται προστατευτική για τα κύτταρα του εγκεφάλου, τη κερσετίνη (quercetin) με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και άλλα σημαντικά αντιοξειδωτικά.
Λόγω του κιμά, μας δίνει καλής ποιότητας πρωτεΐνη και σίδηρο, ασβέστιο από το γάλα της μπεσαμέλ και ενέργεια από το αλεύρι.
Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα γιατί ο μουσακάς δεν έχει μαγειρευτεί με ψητές μελιτζάνες αλλά τηγανητές, άπαχο κιμά και γάλα χαμηλών λιπαρών μπορεί να έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική αξία.
Γεμιστά
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα γεμιστά. Τα γεμιστά και κυρίως τα ορφανά, δηλαδή χωρίς κιμά, βρίσκονται επίσης στην κορυφή της καλοκαιρινής κουζίνας.
Εδώ ουσιαστικά αδειάζουμε το εσωτερικό της ντομάτας, της μελιτζάνας, του κολοκυθιού, της πιπεριάς και τα μαγειρεύουμε με μαϊντανό, μήλο, τριμμένη μυζήθρα και ρύζι φτιάχνοντας τη γέμιση με την οποία γεμίζουμε τα λαχανικά μας. Τα ψήνουμε στον φούρνο ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο.
Με τα γεμιστά έχουμε πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (λυκοπένιο, βιταμίνη Α,C και Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που ενισχύουν το ανοσοκοποιητικό μας.
Το ελαιόλαδο επίσης είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (π.χ. τυροσόλη, υδροξυτυσόλη) και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό. Αποτελούν ένα πλήρες γεύμα καθώς περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λαχανικά.
Φρέσκα Φασολάκια
Τα φρέσκα φασολάκια είναι από ο βασιλιάς τον λαδερών φαγητών το καλοκαίρι. Μαγειρεμένα με πολύ κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και ελαιόλαδο αποτελούν πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ενδεικτικά, αποτελούν πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και βιταμίνης Α, κυρίως στην μορφή των καροτενοειδών, όπως α- και β- καροτένιο, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, βιταμίνης C, K, B6 και Β1 ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες.
Αρκετές από τις παραπάνω ουσίες κατατάσσουν τα φασολάκια στα τρόφιμα πλούσια με αντιοξειδωτικές ουσίες και με προστατευτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών.
Όποια κι αν είναι η επιλογή σας στην καλοκαιρινή ελληνική κουζίνα, είναι σίγουρο ότι εκτός από εμπειρία γεύσεων μπορεί να σας προσφέρει πλήθος ιχνοστοιχείων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών με ποικίλα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα.
Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο oliveoiltimes.com