19 Μαρ Τι κάνει η Πρόωρη Εμμηνόπαυση στο Σώμα;
Για κάποιες γυναίκες η εμμηνόπαυση έρχεται πιο νωρίς. Αν και ο μέσος όρος εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη (από 45 έως 55 ετών), για κάποιες γυναίκες η απώλεια 12 περιόδων στη σειρά (ορισμός της εμμηνόπαυσης) εμφανίζεται πολύ νωρίτερα, δηλαδή πριν την ηλικία των 40 ετών.
Πέρα από την απώλεια της εμμήνου ρύσεως ή τις διαταραχές της περιόδου, η εμμηνόπαυση εκδηλώνεται με πάρα πολλούς τρόπους στον οργανισμό. Δυστυχώς, και για τις νεαρές γυναίκες, οι επιπτώσεις και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι τα ίδια και εξίσου δυσάρεστα όπως και τις γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.
Πέρα από τα κλασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, διαταραχές διάθεσης κ.ο.κ.) οι νεαρές γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις. Φανταστείτε μια γυναίκα που δεν έχει ακόμη αποκτήσει ακόμη οικογένεια να έλθει αντιμέτωπη με την εμμηνόπαυση, που σημαίνει απώλεια της γονιμότητάς της!
Η απογοήτευση ότι δεν θα μπορέσει να κάνει παιδιά και ο φόβος ότι μεγαλώνει πριν την ώρα της έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή της.
Επιπλέον, η εμμηνόπαυση, σε όποια ηλικία και αν εμφανιστεί, συχνά συνοδεύεται από: ξηρότητα του κόλπου, συχνοουρία και ακράτεια, ήπια κατάθλιψη, ξηροφθαλμία και ξηροστομία, αϋπνίες, μειωμένη όρεξη για σεξ και όχι καθαρή σκέψη.
Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η εμμηνόπαυση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μνήμη.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η πρώιμη εμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών, θεραπειών όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής (σε ποσοστό 60%) – συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αν με βάση τα συμπτώματά σας και το ιστορικό σας, ο γιατρός σας υποψιάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση, θα σας ζητήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλείσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα διαταραχές του θυρεοειδούς ή κάποιο αυτοάνο νόσημα (νόσος του Crohn, ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Μεταξύ των εξετάσεων που θα σας ζητήσει θα είναι μετρήσεις οιστραδιόλης (τα χαμηλά επίπεδά της σημαίνουν ότι οι ωοθήκες σας έχουν πάψει να κάνουν καλά τη δουλειά τους), αλλά και της ορμόνης FSH, που κάνει τις ωοθήκες σας να παράγουν οιστρογόνα. Όταν οι ωοθήκες μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων, τα επίπεδα της FSH αυξάνονται. Θα ελέγξει επίσης τα επίπεδα της προλακτίνης και της Αντι-Μυλλέριου ορμόνης.
Συμπτώματα
Διαταραχές διάθεσης
Η διάθεσή σας μπορεί να μετακινείται ταχύτατα και να εναλλάσεται μεταξύ της χαράς και της ευτυχίας, της ευερεθιστότητας και της κατάθλιψης.
Εξάψεις
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι εξάψεις συνοδεύονται από νυχτερινές εφιδρώσεις, ενώ στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συνοδεύονται από κοκκίνισμα του προσώπου.
Διαταραχές ύπνου
Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό, προκαλούν αϋπνία. Αυτό οδηγεί σε κόπωση στη διάρκεια της ημέρας.
Έλλειψη της διάθεσης για σεξ
Η μείωση των οιστρογόνων σε συνδυασμό με την κολπική ξηρότητα και τη δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή) που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της, μειώνει δραστικά τη λίμπιντο.
Αύξηση βάρους
Το σώμα αρχίσει να αποθηκεύει λίπος πιο εύκολα, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Προβλήματα υγείας
Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν τα περισσότερα συμπτώματα και αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει διάφορα νοσήματα, από καρδιαγγειακά νοσήματα έως οστεοπόρωση.
Με την εμμηνόπαυση, η οστική πυκνότητα μειώνεται και ο κίνδυνος οστοπορωτικού κατάγματος αυξάνει σημαντικά.
Tα οιστρογόνα έχουν επίσης καρδιοπροστατευτικό ρόλο στον οργανισμό. Τα χαμηλά επίπεδά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Επιδρούν επίσης στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Με τη μείωση των οιστρογόνων αυξάνουν επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ωοθηκών, ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας και ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη.
Θεραπεία
Σε πολλές περιπτώσεις πρόωρης εμμηνόπαυσης, γίνεται προσπάθεια διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας, με τη χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), ώστε να αποτραπούν τα προβλήματα υγείας που ελλοχεύουν με την εμμηνόπαυση.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι γυναίκες κατάλληλες υποψήφιες για τη λήψη ΘΟΥ, καθώς η θεραπεία αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για θρόμβους ή καρκίνο του μαστού.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ινσουλινοαντίσταση!