
22 Φεβ Θυρεοειδής & Γονιμότητα
Όταν μιλάμε για υπογονιμότητα, έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα οιστρογόνα, ωστόσο και οι θυρεοειδικές ορμόνες (θυροξίνη Τ4 και τριιωδοθυρονίνη Τ3) παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη.
Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της περιόδου στις γυναίκες και την ωοθυλακιορρηξία και για τη λειτουργία του ωχρού σωματίου που αποτελεί το στάδιο πριν την εμφύτευση του εμβρύου.
Επιδρούν όμως και στην ίδια την εμφύτευση, επηρεάζοντας την παραγωγή της τροφοβλάστης και τη λειτουργία του πλακούντα.
Διαταραχές του θυρεοειδούς
Οι πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν να κάνουν με υπερπαραγωγή ή με ανεπαρκή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Η πιο συχνή υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας και πλήττει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Σχετικά συχνή είναι και η νόσος Graves’, η οποία είναι επίσης αυτοάνοση και συνιστά την πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού.
Τόσο ο υποθυρεοειδισμός, όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα, επηρεάζοντας τόσο τη σύλληψη, όσο και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα της TSH στον οργανισμό για παράδειγμα, επιδρούν το δεύτερο μισό του κύκλου μετά την ωορρηξία.
Η ύπαρξη αντισωμάτων αυτοανοσίας στον οργανισμό μπορεί επίσης να επιδράσει αρνητικά στη γονιμότητα.
Με έναν κακά ρυθμισμένο θυρεοειδή, μία γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος γιατί εμποδίζεται η εμφύτευση. Υπάρχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες αποβολής.
Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο, είναι πως οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο τη γυναίκα, όπως και τα προβλήματα γονιμότητας δεν αφορούν μόνο τη γυναίκα.
Ένας κακά ρυθμισμένος θυρεοειδής σε έναν άνδρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, δυσκολεύοντας τη διαδικασία εισόδου του σπέρματος στο ωάριο για την εμφύτευση.
Υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα
Τα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα με τους ακόλουθους τρόπους:
- Διαταράσσοντας τον κύκλο της γυναίκας, με αποτέλεσμα η σύλληψη να καθίσταται πιο δύσκολη.
- Επιδρώντας στη διαδικασία της απελευθέρωσης του ωραρίου από τις ωοθήκες (ωορρηξία)
- Αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής
- Αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
- Τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι:
- Συχνές περίοδοι με μεγάλη ροή
- Κόπωση
- Μυϊκός πόνος
- Αδύνατη μνήμη
- Ξηρό δέρμα και μαλλιά
- Πρόσληψη βάρους
- Δυσανεξία στο κρύο
Υπερθυρεοειδισμός
Και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα με τους εξής τρόπους:
- Διαταράσσοντας τον κύκλο της γυναίκας
- Προκαλώντας μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων
- Αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής
- Αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να λαμβάνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης την μικρότερη αποτελεσματική δόση φαρμάκου, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα διαπερνούν τον πλακούντα.
Αυτοανοσία, Φλεγμονή και Γονιμότητα
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η αυτοανοσία μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη γονιμότητα, ακόμη και όταν τα επίπεδα της TSH είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.
Yπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές ότι τα θυρεοειδικά αντισώματα μπορεί να επιδράσουν στη γονιμότητα (κυρίως στην ν. Graves) καθώς:
- Προκαλούν δυσκολίες στη γονιμοποίηση των ωαρίων
- Προκαλούν δυσκολίες στην εμφύτευση
- Αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής
Αν πάσχετε από οποιαδήποτε διαταραχή του θυρεοειδούς και επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον ενδοκρινολόγο σας για να εξασφαλίσετε μια ισορροπία, διορθώνοντας τις όποιες διαταραχές.
Μπορεί οι διαταραχές του θυρεοειδούς να δυσκολεύουν μια εγκυμοσύνη, δεν την καθιστούν όμως ανέφικτη. Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να επαναφέρετε την ισορροπία στο σώμα σας.
Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε, είναι ότι κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και έχει ανάγκη από μια εξατομικευμένη, αποτελεσματική προσέγγιση.
Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής
Το σώμα της γυναίκας αναζητά ενδείξεις ότι είναι υγιής και σε καλή κατάσταση, προκειμένου να φέρει εις πέρας μία εγκυμοσύνη. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.
Σημαντικά βήματα αποτελούν επίσης: η αποφυγή των συντηρητικών και των επεξεργασμένων τροφίμων και η λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που λειτουργούν προληπτικά στην εμφάνιση αυτοάνοσων προβλημάτων στον θυρεοειδή.
Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες που σχεδιάζουν μία εγκυμοσύνη, ιδίως αν έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών.
Η βιταμίνη D μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει ακόμη και θυρεοειδικά αντισώματα.
Το σελήνιο είναι ένα ακόμη πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του θυρεοειδούς. Προτιμήστε την λήψη του από διατροφικές πηγές, όπως τα καρύδια μακαντέμια και τα βραζιλιάνικα καρύδια.