Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο που ξεκίνησε από την Ελλάδα. Για πρώτη φορά το παρατήρησε ένας Αμερικανός γιατρός, ο Ansel Keys, τη δεκαετία του 1950, όταν μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες και την κατάσταση της υγείας των στρατιωτών στη νότια Ιταλία.

Ποια είναι μερικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής;

Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα παρακάτω:

  • Υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου
  • Χαμηλή κατανάλωση βουτύρου
  • Υψηλή κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών
  • Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, πουλερικών και ψαριών
  • Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  • Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο
  • Το φαγητό θα πρέπει να είναι κυρίως φυτικής προέλευσης
  • Το φαγητό να προετοιμάζεται στο σπίτι και να μην αγοράζεται έτοιμο. 

 

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής;

Αναλυτικά η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών. Παρακάτω το ποσοστό από κάθε ομάδα αυτών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, φυτικές ίνες) που θα πρέπει να λαμβάνεται.

Υδατάνθρακες (μη επεξεργασμένοι): 50-60% συνολική πρόσληψη θερμίδων

Πρωτεΐνες: 10-12% (κατά προτίμηση πρασινάδα)

Λιπαρά: <30% (μονοακόρεστα)

Ίνα: από CHO υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Μέτρια πρόσληψη νατρίου

Υψηλή πρόσληψη καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών και βασικών βιοδραστικών ενώσεων συμπεριλαμβανομένων:

  • Βιταμίνες C & E
  • Φαινόλες
  • Πολυφαινόλες
  • Καροτενοειδή
  • Φλαβονοειδή
  • Ισοφλαβονοειδή
  • Φυτοστερόλες
  • Φυτικό οξύ

 

Ποια είναι μερικά θετικά σημεία της μεσογειακής διατροφής;

Η μεσογειακή διατροφή είναι πολλά περισσότερα από  αυτά που θα πρέπει κανείς να καταναλώσει. Συγκεκριμένα:

  • Προάγει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες
  • Χρήση φρέσκων, τοπικών, μη επεξεργασμένων τροφίμων όποτε είναι δυνατόν
  • Περιλαμβάνει ποικιλία χρωμάτων, για καθαρά αισθητικούς λόγους
  • Κατανάλωση υγιεινών σνακ
  • Χρήση αρτυματικών υλών όπως σκόρδο και βασιλικό, σε γευστικές συνταγές, δημιουργώντας χορταστικά γεύματα.
  • Οικολογική βιωσιμότητα—χαμηλή επίπτωση στο περιβάλλον. Δηλαδή τα φυτά επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον από, για παράδειγμα, το βοδινό/αγελαδινό, που πρέπει να καταναλώνουν τροφή καθώς και πόσιμο νερό.
  • Δυνατό παραδοσιακό αποτύπωμα

 

Ποια είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής;

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι πιο χαλαρός. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση. Συνδέεται με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με μακροζωία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής ενθαρρύνει την τακτική σωματική δραστηριότητα.

Η μεσογειακή διατροφή είναι κληρονομιά του παρελθόντος και πηγή για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα από πολλές κλινικές μελέτες όπου έχει μελετηθεί η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται ότι συνδέεται με:

  • Χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Οι στερόλες μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Όσοι καταναλώνουν κρασί τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που πίνουν μπύρα.
  • Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών βοηθά στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης διαβήτη.
  • Η πρόσληψη οσπρίων σχετίζεται με τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Μειώνει την ανάγκη ορισμένων φαρμάκων.

 

Ξέρατε ότι…

Στις 17 Νοεμβρίου 2010 ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) αναγνώρισε αυτό το πρότυπο διατροφής ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και του Μαρόκου, ενισχύοντας το έτσι όχι μόνο ως θεμελιώδες μέρος της ιστορίας και του υπόβαθρου τους, αλλά και ως μεγάλη προσφορά στον κόσμο.