Τι σημαίνει για μένα η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη;

Σακχαρώδης Διαβήτης

Τι σημαίνει για μένα η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια μη μεταδοτική ασθένεια, στην οποία ένα άτομο έχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, είτε επειδή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγεται με αποτελεσματικό τρόπο. Συχνά ακούμε για ΣΔ τύπου 1, τύπου 2 ή διαβήτη κύησης. 

Διαβήτης Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια παγκόσμια πάθηση τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη προκειμένου να βοηθήσει το σώμα να μεταβολίσει τη ζάχαρη από τα τρόφιμα που τρώμε. Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σταδιακή. Συχνά είναι αποτέλεσμα παχυσαρκίας και έλλειψης άσκησης. 

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνότερα μεταξύ 24ης έως 28ης εβδομάδας.

Διαβήτης Τύπου 1

Όταν έχετε διαβήτη τύπου 1, είναι λίγο διαφορετικό από τον τύπου 2. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη. Είναι διαφορετικές συνθήκες, αλλά και οι δύο είναι σοβαρές.

Και υπάρχουν πολλοί άλλοι σπανιότεροι τύποι διαβήτη, όπως ο τύπος 3c και ο αυτοάνοσος διαβήτης Lada σε ενήλικες επίσης.

Η ινσουλίνη ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά η έλλειψη ινσουλίνης εμποδίζει αυτή τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα και να καεί ως ενέργεια και στη συνέχεια συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα του διαβήτη (και οι δύο τύπου 1 και 2) μπορεί να περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αίσθημα δίψας και πείνας, κόπωση, θολή όραση, αργή επούλωση πληγών, απώλεια βάρους (τύπος 1), αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια (τύπος 2), κολπίτιδες ή ουρηθρήτιδες.

Μακροπρόθεσμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας, τύφλωσης και ακρωτηριασμού. Για να αποφύγετε πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι σημαντικό να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος, να κρατάτε χαμηλά την πίεσή σας και τη χοληστερίνη σας, να μην κάνετε καθιστική ζωή, να μην καπνίσετε και να κάνετε συχνά τον έλεγχο που σας ζητά ο γιατρό σας (λεύκωμα ούρων 24ώρου, βυθοσκόπηση).  Ιδιαίτερα σημαντική σημαντική είναι η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αλλά και η πρόληψη. 

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, η άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τη μέρα) και η σωστή διατροφή (δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες) μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, αν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα  δεν ελέγχονται καλά θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα ή / και ινσουλίνη.Οι διαβητικοί τύπου 1 συχνά πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη καθημερινά και να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία. Θα πρέπει με βάση το ιστορικό σας, τον τύπο και την διάρκεια του διαβήτη, το αν έχετε κάποιες επιπλοκές, την ηλικία σας, τον τρόπο ζωή σας και άλλες φαρμακευτικές αγωγές που ίσως λαμβάνεται να αποφασιστεί ποια είναι η κατάλληλη αγωγή για σας. 

Λαμβάνοντας αγωγή θα πρέπει να επιτευχθεί ικανοποιητικός έλεγχος και θα πρέπει να παρακολουθείστε 3 με 4 φορές το χρόνο. Ο έλεγχος του σακχάρου θεωρείται γενικά ικανοποητικός όταν έχετε γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη <7% και μετρήσεις με το μετρητή σας 

    • Πριν τα γεύματα: 90-130 mg/dl
    • 2-3 ώρες μετά το γεύμα < 160 mg/dl

Ο θεραπευτικός στόχος για τον κάθε ασθενή μπορεί να είναι διαφορετικός και θα πρέπει να συζητείτε με τον θεράποντα ιατρό.

Τι πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας αν λαμβάνεται αγωγή με ινσουλίνη ή άλλη αγωγή που προκαλεί υπογλυκαιμία;

 Είναι σημαντικό να έχετε λίστα με τα ονόματα και τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνετε, τον μετρητή σακχάρου, το όνομα του γιατρού σας ή κάποιου συγγενικού προσώπου σας που γνωρίζει και φυσικά ταμπλέτες γλυκόζης.

Θα μπορώ να οδηγήσω τώρα που έχω διαβήτη;

Αν παίρνετε ινσουλίνη ή φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και αντιμετωπίζεται υπογλυκαιμίες, θα πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρο κάθε φορά πριν οδηγήσετε και να φάτε κάτι αν το σάκχαρο είναι <80mg/dl . Αν σκοπεύετε να κάνετε πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο ελέγχετε το σάκχαρο τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες. Καλό είναι να έχετε μαζί σας χυμό ή ταμπλέτες γλυκόζης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που θα χρειαστεί καλή ενημέρωση, αλλαγή πιθανά του τρόπου ζωής σας, λήψη φαρμάκων αλλά και καλή συνεργασία με τον γιατρό σας. Θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ζωής σας αλλά είναι στο χέρι σας να μην ελέγχει τη ζωή σας. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Ραδιενεργό Ιώδιο.