Ραδιενεργό ιώδιο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ραδιενεργό ιώδιο

Ραδιενεργό ιώδιο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Tο ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς χρησιμοποιείται στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Στη ραδιενεργό του μορφή (I-123  και I-131), το ιώδιο χρησιμοποιείται στη θεραπεία παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως του υπερθυρεοειδισμού και του καρκίνου του θυρεοειδούς. 

Το ιώδιο I-131 χορηγείται για να καταστρέψει τον υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, ή για να συρρικνώσει θυρεοειδείς που ενώ λειτουργούν κανονικά, προκαλούν προβλήματα λόγω του μεγέθους τους.  Σε μεγάλες δόσεις, το I-131 χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του θυρεοειδούς, μετά τη θυρεοειδεκτομή.

Η θεραπεία με Ραδιενεργό ιώδιο καταστρέφει όλο ή μέρος του θυρεοειδούς αδένα. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν χρειάζεται να καταστεί μη λειτουργικός ολόκληρος ο θυρεοειδής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδούς, η ολική καταστροφή του είναι συχνά απαραίτητη.

Προφυλάξεις – Ραδιενεργό ιώδιο

Μετά τη χορήγηση του ραδιενεργού ιωδίου, οι ασθενείς καλούνται να ακολουθήσουν κάποιες προφυλάξεις μετά τη θεραπεία τους, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των άλλων ατόμων στην ακτινοβολία. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς καλούνται να μείνουν στο νοσοκομείο για περίπου 2-3 ημέρες,  και ίσως μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν γυναίκες που κυοφορούν ή μικρά παιδιά. 

Αφού λάβει το ιώδιο, ο γιατρός συστήνει στον/στην ασθενή να πίνει πολλά υγρά για να προκαλέσει την απομάκρυνση του ραδιενεργού ιωδίου μέσω των ούρων.

Τα άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν μετά τη θεραπεία τους, είναι σημαντικό να έχουν μαζί τους ένα χαρτί από τον γιατρό τους που να εξηγεί την κατάστασή τους, καθώς τα μηχανήματα ελέγχου στα αεροδρόμια μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και πολύ μικρά επίπεδα ακτινοβολίας.

Σε γενικές γραμμές, το ραδιενεργό ιώδιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές του θυρεοειδούς. Καθώς τα κύτταρα του θυρεοειδούς είναι τα κύρια κύτταρα του σώματος που μπορούν να απορροφήσουν ιώδιο, η έκθεση σε ακτινοβολία στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος είναι πολύ μικρή. Τα δε κύτταρα του θυρεοειδούς, με την απορρόφηση της ακτινοβολίας, καταστρέφονται.

Στην περίπτωση που το ιώδιο χορηγείται για μετεγχειρητικά στα πλαίσια θεραπείας του καρκίνου του θυρεοειδούς, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μεγάλα. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί ο γιατρός σας να αποφασίσει να σας δώσει ξανά θεραπεία με ιώδιο, αν το κρίνει απαραίτητο. 

Ανεπιθύμητες ενέργειες 

Η χορήγηση του ραδιενεργού ιωδίου έχει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, αλλαγές στη γεύση). Επίσης μπορεί να προκαλέσει ναυτία (που συνήθως υποχωρεί μία έως δύο ημέρες μετά τη θεραπεία) και διογκωμένους  σιελογόνους αδένες. Προκαλείται από το ιώδιο που απορροφάται από τους σιελογόνους αδένες, και δεν διαρκεί πάνω από μια εβδομάδα. Η διέγερση της ροής του σάλιου μπορεί να γίνει πιπιλίζοντας μια καραμέλα καθημερινά. 

Ιώδιο και αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία με Ραδιενεργό ιώδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και προσωρινή στειρότητα για μια περίοδο περίπου δύο ετών. Η αποθήκευση σπέρματος σε τράπεζα πριν τη θεραπεία, είναι μια καλή επιλογή για έναν ασθενή που θα χρειαστεί αρκετές δόσεις ραδιενεργούιωδίου. 

Επίσης οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορούν να προχωρήσουν σε μια ενδεχόμενη κύηση περίπου ένα χρόνο μετά τη λήψη του ιωδίου. 

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την υπερλειτουργία του θυρεοειδούς