25 Φεβ Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τα μάτια;
Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα είτε δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, είτε δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη ορμόνη.
Ως αποτέλεσμα, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα μάτια, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.
Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, προκαλείται οίδημα στους ιστούς των ματιών και η όραση θολώνει.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να υποχωρήσει όταν τα επίπεδα του σακχάρου επιστρέψουν στο κανονικό.
Πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του διαβήτη μακροπρόθεσμα, λόγω της κακής ρύθμισης του σακχάρου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υγρού και πρόκληση οιδήματος.
Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν νέα, ασθενή αιμοφόρα αγγεία, τα οποία όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να αιμορραγήσουν στο μέσο του ματιού και να οδηγήσουν σε ουλές ή να προκαλέσουν επικίνδυνη αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού.
O διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα μάτια, όπως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαύκωμα. Ο διαβήτης αποτελεί μία σημαντική αιτία μείωσης της όρασης και τύφλωσης, η αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου όμως, καθώς και οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι στον οφθαλμίατρο μπορούν να περιορίσουν αυτό τον κίνδυνο.
Θολή όραση
Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η θολή όραση είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη αλλά και του προδιαβήτη, των αυξημένων δηλαδή επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που ακόμη δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να μιλάμε για διαγνωσμένο διαβήτη.
Θολή όραση μπορεί να προκαλέσει και η υπογλυκαιμία, αλλά διορθώνεται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης επιστρέψουν στο κανονικό.
Διαβήτης και παθήσεις των οφθαλμών
Ο διαβήτης αποτελεί την πρωταρχική αιτία τύφλωσης στις ηλικίες 20 – 74 ετών. Γενικά, ο καταρράκτης είναι μια οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται με την ηλικία, ωστόσο στα άτομα με διαβήτη έχει την τάση να εμφανίζεται νωρίτερα και να επιδεινώνεται γρηγορότερα.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επίσης γλαύκωμα. Το γλαύκωμα δημιουργείται όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του ματιού, προκαλώντας βλάβες στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία και επηρεάζοντας δραστικά την όραση.
Η ζημιά που προκαλείται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή οδηγεί στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει αυξημένο κίνδυνο να σας οδηγήσει στην τύφλωση. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο χρόνο διαδράμει η νόσος του διαβήτη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κάποιος να εμφανίσει τη συγκεκριμένη πάθηση των οφθαλμών.
Στον διαβήτη τύπου 2, συχνά η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έρχεται μαζί με τη διάγνωση του διαβήτη. Ο αποτελεσματικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει ή να προλάβει την εμφάνισή της. Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε. Θα βελτιώσει σημαντικά τόσο τη γενική υγεία, όσο την υγεία των ματιών σας.
Για αυτό και συστήνεται στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να κάνουν ένα οφθαλμολογικό check up, ώστε τυχόν προβλήματα να εντοπιστούν έγκαιρα όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν.
Αν πάσχετε από διαβήτη επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας όταν:
- Εντοπίζετε μαύρα στίγματα στην όρασή σας
- Βλέπετε φλας και αστραπές
- Έχετε τρύπες στην όρασή σας
- Έχετε διπλωπία
- Βλέπετε λάμψεις γύρω από τα φώτα
- Έχετε διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι σωτήρια για την όρασή σας.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τη Μεγαλακρία!