Παραθυρεοειδείς Αδένες – Γιατί πρέπει να τους γνωρίσεις

Παραθυρεοειδείς αδένες

Παραθυρεοειδείς Αδένες – Γιατί πρέπει να τους γνωρίσεις

Οι Παραθυρεοειδείς αδένες είναι τέσσερις μικροί αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του θυρεοειδούς. Ρόλος τους είναι η παραγωγή της παραθορμόνης, η οποία συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ποσότητας του ασβεστίου στον οργανισμό. Η παραθορμόνη δρα στα νεφρά, στο σκελετό και μετατρέπει τη βιταμίνη D στη δραστική της μορφή.

Ο βασικός της ρόλος είναι να ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου δρώντας σε τρία κύρια όργανα-στόχους:

  • τα οστά
  • το εντερικό επιθήλιο
  • το νεφρό

Πιθανές διαταραχές

Όπως και ο θυρεοειδής, οι παραθυρεοειδείς αδένες μπορεί να υπερλειτουργούν ή να υπολειτουργούν. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμόςχαρακτηρίζεται από την υπερβολική έκκριση παραθορμόνης.

Το συνηθισμένο σύμπτωμά του είναι η υπερασβεστιαιμία και η οστεοπόρωση, ενώ σχετίζεται και με πέτρες στα νεφρά ή διαταραχές του γαστρεντερικού (ανορεξία, ναυτία, εμετοί, πόνος στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα, έλκος στο πεπτικό και οξεία παγκρεατίτιδα).

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η εύκολη κόπωση, η κατάθλιψη, η ανικανότητα συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, υπέρταση και αρρυθμίες.

Στον υποπαραθυρεοειδισμό, αντίστοιχα, έχουμε ανεπάρκεια της παραθορμόνης και συνήθως οφείλεται στην αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων χειρουργικά σε επεμβάσεις του θυροειδούς, λάρυγγα ή άλλης κακοήθειας του τραχήλου.

Σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένες οι τιμές του ασβεστίου, κατάσταση που προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία, εναλλαγές της διάθεσης ή/και διαταραχές της προσωπικότητας, κούραση, βραχνάδα και δύσπνοια, μυϊκές κράμπες, έντονη εφίδρωση και κολικοί της χοληδόχου κύστης.

Πώς ελέγχουμε τους παραθυρεοειδείς αδένες

Ο έλεγχος γίνεται μέσω των επιπέδων του ασβεστίου στον τακτικό ετήσιο έλεγχο. Σε τυχόν διαταραχές τους, ο ενδοκρινολόγος μπορεί να συστήσει εξετάσεις για το μεταβολισμό του ασβεστίου και την παραθορμόνη.

Αν διαγνωστεί αδένωμα παραθυρεοειδούς ή υπερπλασία τους, ανάλογα με την ηλικία και τις επιπλοκές, συνιστάται η αφαίρεσή τους.

Παραθυρεοειδείς αδένες και βιταμίνη D

H αύξηση της παραθορμόνης συχνά σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχός της καθώς και του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Shape.gr