Παχυσαρκία και Yπογονιμότητα

παχυσαρκία και υπογονιμότητα

Παχυσαρκία και Yπογονιμότητα

Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία καλπάζουσα επιδημία η οποία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο και ορίζεται από  τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος αντανακλά το ποσοστό του λίπους στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, περίπου 1 στις 4 γυναίκες σήμερα  είναι υπέρβαρη, ενώ τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα μεταξύ των γυναικών οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης ή ολοκλήρωσης μίας εγκυμοσύνης.

Παχυσαρκία και υπογονιμότητα

Η παχυσαρκία μειώνει τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης σε γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο σύλληψης. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά τις γυναίκες εκείνες που υποβάλλονται σε θεραπείες αναπαραγωγής, επιταχύνοντας και αυξάνοντας τους κύκλους ωορρηξίας τους, μειώνοντας τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης και τα χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης, ορμονικές διαταραχές που συνδέονται με την παχυσαρκία,  ενδέχεται επίσης να μειώσουν τα ποσοστά σύλληψης, πράγμα το οποίο μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει εφόσον επιτευχθεί απώλεια βάρους.

Παχυσαρκία και ανωορρηξία

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού βάρους, συνδέεται με ανωορρηκτικούς κύκλους ή κακή ποιότητα ωαρίων μίας γυναίκας, με αποτέλεσμα μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.

Μελέτες δείχνουν ότι οι περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα σχετίζεται με την ανωορρηξία, είναι 30% αυξημένα σε γυναίκες με ΔΜΣ κυμαινόμενο μεταξύ 24 και 31, σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. 

Επιπλέον, για όσες έχουν ΔΜΣ άνω του 31, η πιθανότητα είναι ακόμη και 170% υψηλότερη.

Η απώλεια έστω και 5% σωματικού βάρους στις γυναίκες, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά ωορρηξίας καθώς και να μειώσει τις βιοχημικές ανωμαλίες, βελτιώνοντας τις πιθανότητες για σύλληψη. 

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες σε παχύσαρκες γυναίκες με ανωορρηξία, η υποκείμενη αιτία είναι πιθανόν να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). 

Το PCOS σχετίζεται με την παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος, καθώς και με συμπτώματα υψηλής έκκρισης ανδρικών ορμονών όπως τριχόπτωση, ακμή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Παχυσαρκία και επιπλοκές στην εγκυμοσύνης

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας είναι επίσης ικανό να οδηγήσει σε κοινές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση που ονομάζεται προεκλαμψία, ή και σε ακόμα πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εκλαμψία. 

Αναλυτικά, κάποιες από τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της παχυσαρκίας είναι:

  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
  • Υπέρταση κύησης
  • Προεκλαμψία
  • Θρομβοεμβολικά / αιμορραγικά επεισόδια
  • Αυτόματη αποβολή

 

Παχυσαρκία και αποτυχία τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Το αυξημένο σωματικό βάρος ευθύνεται επίσης για τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας  επίτευξης μιας εγκυμοσύνης, ακόμη και μετά τη χρήση τεχνητών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης της ωορρηξίας και της υποβοηθούμενης σύλληψης.

Η British Fertility Society αναφέρει πως οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες πρέπει να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους και όσες είναι σοβαρά υπέρβαρες (δηλαδή με ΔΜΣ 36 ή περισσότερο) δεν θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία εώς ότου μειωθεί το βάρος τους.

Παχυσαρκία και ανδρική υπογονιμότητα

Η παχυσαρκία οδηγεί σε μείωση της τεστοστερόνης, της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, της ινχιμπίνης Β και της σφαιρίνης που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη. 

Αυτό οδηγεί σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος στους παχύσαρκους άνδρες, οι οποίοι εμφανίζουν επίσης αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η υιοθέτηση ενός υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με το σωματικό βάρος τόσο για γυναίκες όσο και για γυναίκες.