Ορμόνες & Γονιμότητα

Ορμόνες & Γονιμότητα

Ορμόνες & Γονιμότητα

Μπορεί να συζητάμε για τις ορμόνες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο τόσο οι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν, όσο και οι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ορμονική ισορροπία αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε μια γυναίκα να κρατήσει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια της.

Ποιες είναι ωστόσο οι ορμόνες εκείνες που σχετίζονται με τη γονιμότητα;

  • Οι ορμόνες του θυρεοειδούς– Ο θυρεοειδής μας παράγει πολλές ορμόνες, κυρίως την Τ3 και τη θυροξίνη (Τ4). Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν κυρίως το μεταβολικό ρυθμό και την πέψη, αλλά συνδέονται άρρηκτα και με τη γονιμότητα.
  • Προλακτίνη– Είναι κρίσιμη για την παραγωγή μητρικού γάλακτος, αλλά παίζει ουσιαστικό ρόλο και στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Αν τα επίπεδά της δεν είναι φυσιολογικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ανωμαλίες στον κύκλο σας, και αυτό με τη σειρά του να επηρεάσει την ωορρηξία και, τελικά, τη σύλληψη.
  • Aντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH) – Παράγεται από τα ωοθυλάκια και η κύρια λειτουργία της είναι να υποστηρίζει τα ανώριμα ωάρια. Η μέτρηση αυτής της ορμόνης είναι ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για το απόθεμα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα.
  • Θυλακιοτρόπος (ή ωοθυλακιοτρόπος) ορμόνη /FSH – Συνδέεται άμεσα με τη γονιμότητα, καθώς η βασική της λειτουργία είναι να βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και να προκαλεί την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες.
  • Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) – Είναι η ορμόνη που δίνει σήμα στο σώμα να απελευθερώσει το ώριμο ωάριο. Τα kit που προβλέπουν την ωορρηξία βασίζονται στη μέτρηση αυτής της ορμόνης.
  • Προγεστερόνη – Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Συμβάλλει στην πάχυνση της επένδυσης της μήτρας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην υποστήριξη του εμβρύου. Οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης συχνά εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Με τόσες πολλές διαφορετικές ορμόνες να επηρεάζουν την ικανότητά σας να συλλάβετε και να προχωρήσετε σε μια εγκυμοσύνη, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η ανισορροπία σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ορμόνες μπορεί να υπονομεύσει τη γονιμότητά σας και να αποτελέσει αιτία υπογονιμότητας. Οι δύο πιο συχνές αιτίες ορμονικής ανισορροπίας που σχετίζονται με τη γονιμότητα είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει:

• Διαταραχή ή διακοπή της ωορρηξίας. Όταν η ωορρηξία διακόπτεται, δεν είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος, καθώς δεν υπάρχει ωάριο για γονιμοποίηση.
• Μικρότερες ωχρινικές φάσεις. Η ωχρινική φάση είναι η χρονική περίοδος που αμέσως μετά την ωορρηξία. Το μήκος αυτής της φάσης ελέγχεται από την προγεστερόνη. Η μέση ωχρινική φάση είναι 13 έως 14 ημέρες. Αν όμως η ωχρινική σας φάση είναι μικρότερη από 10 ημέρες, το γονιμοποιημένο έμβρυο μπορεί να μην καταφέρει να εμφυτευτεί, αποτρέποντας την εγκυμοσύνη.

Επίσης, τα επίπεδα των περισσότερων από τις παραπάνω ορμόνες επηρεάζονται σημαντικά από την ηλικία. Η FSH, για παράδειγμα, αυξάνεται συνήθως όταν οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών, καθώς το γυναικείο σώμα προσπαθεί να υποκαταστήσει την ανεπάρκεια των ωοθηκών.

Με την πάροδο των ετών πέφτουν σημαντικά και τα επίπεδα της ΑΜΗ, καθώς μειώνεται αντιστοιχα και το απόθεμα των ωαρίων σας.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν ορμονική ανισορροπία

Ανωμαλίες του κύκλου

Κηλίδες αίματος ή ασυνήθιστη αιμορραγία

Ακμή

Τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Τριχοφυΐα ανδρικού τύπου στο σώμα

Τριχόπτωση ανδρικού τύπου

Ανεξήγητη αύξηση του βάρους

Διαταραχές διάθεσης

Θεραπεία – Ορμόνες & Γονιμότητα

Ανάλογα με την ορμονική ανισορροπία που εμφανίζει κάθε γυναίκα, εξατομικεύεται ανάλογα η θεραπεία που θα λάβει.

Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να πάρει φάρμακα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, για την ομαλοποίηση των επιπέδων της προλακτίνης, κ.ά.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης