Οδηγίες λήψης θυροξίνης (Τ4)

Οδηγίες λήψης θυροξίνης (Τ4)

Οδηγίες λήψης θυροξίνης (Τ4)

Η λήψη της αγωγής για το θυρεοειδή είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, που χρειάζεται όμως συνέπεια και προσοχή.

Η διαδικασία αρχίζει από την στιγμή που λαμβάνετε τα φάρμακα από τον φαρμακοποιό σας, και είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα ακολουθείτε πίστα.

Μερικές χρήσιμες οδηγίες για τα δισκία θυροξίνης έχουν ως εξής:

1. Η καθημερινή δόση της θυροξίνης θα πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, μόνο με νερό, συνήθως 30’ πριν το πρωινό γεύμα, διότι έτσι διευκολύνεται η απορρόφηση της 

2. Να λαμβάνονται μετά από 30 λεπτά αλλά φάρμακα, γιατί μπορεί να δρουν ανασταλτικά στην απορρόφηση της θυροξίνης, όπως βιταμίνες, αντιόξινα, πραζόλες, ιχνοστοιχεία, Μ.Σ.Α.Φ. ή και αλλά φάρμακα. Χορήγηση σιδήρου και ασβεστίου να γίνεται τουλάχιστον 4 ώρες μετά τη λήψη θυροξίνης.

3. Λαμβάνετε συνήθως την καθημερινή σας δόση θυροξίνης μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Εάν μια δόση ξεχαστεί, τότε μπορεί να προστεθεί κατα τη διάρκεια της ημέρας, πάλι με άδειο στομάχι, συνήθως 2 ώρες μετά το βραδινό φαγητό.

4. Οι λειτουργίες του θυρεοειδούς και η δόση της θυροξίνης, ανάλογα με το υποκείμενο πρόβλημα, θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 6 μήνες, αν ο ασθενής είναι ρυθμισμένος (ενώ αν αλλάξει η δόση μετά από 2-3 μήνες), επειδή οι ανάγκες του οργανισμού σε θυρεοειδικές ορμόνες αλλάζουν με το χρόνο, το βάρος, τη λήψη άλλων φαρμάκων και από διάφορους άλλους παράγοντες.

5. Εάν υπάρξει εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ελέγχεται ο θυρεοειδής από την αρχή της. Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι συχνός, γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί αύξηση της δόσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης. Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης η δόση σύντομα επιστρέφει στην αρχική, την προ εγκυμοσύνης, αλλά αυτό με βάση κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

6. Απαγορεύεται η αλλαγή δόσης ή η διακοπή της θεραπείας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον ιατρό

7. Η θυροξίνη πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον και σε θερμοκρασία δωματίου (24° Κελσίου). Σε περίπτωση λήξης του φαρμάκου είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του.

Ο σωστός τρόπος λήψης των φαρμάκων του θυρεοειδή δεν εξασφαλίζει μόνο τη σωστή απορρόφησή τους, αλλά μειώνει και πιθανές παρενέργειες οι οποίες ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Tα τελευταίο διάστημα εκτός από τα απλά δισκία θυροξίνης υπάρχουν οι ζελατινώδεις κάψουλες και η υγρή θυροξίνη που έχουν κάνει πιο εύκολη τη χρήση της καθώς δεν ισχύουν όλοι οι παραπάνω περιορισμοί. Αν σας δυσκολεύουν οι παραπάνω οδηγίες θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις εναλλακτικές που έχετε.