Γιατί έχεις νεύρα; Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σου

νεύρα

Γιατί έχεις νεύρα; Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σου

Αν τελευταία έχεις νεύρα, συνέχεια όμως, μπορεί από πίσω να κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας. Ανακάλυψε μερικούς από τους οργανικούς λόγους που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά σου. Αν κάποιοι από αυτούς σου είναι «γνώριμοι», συμβουλέψου το γιατρό σου.

Υποθυρεοειδισμός – υπερθυρεοειδισμός

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς προκαλεί γενική κατάπτωση στον οργανισμό. Ο μεταβολισμός σου λειτουργεί με χαμηλότερο ρυθμό, νιώθεις κουρασμένη, έχεις νεύρα, ακεφιά και θυμώνεις εύκολα με τους γύρω σου, ενώ μπορεί να βάζεις τις φωνές ακόμα κι αν δεν υπάρχει τόσο σοβαρός λόγος γι’ αυτό. Αντίστοιχα όμως, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και υπερδιέγερση.

Tip: Εάν υποψιάζεσαι ότι για τη διάθεσή σου μπορεί να φταίει ο θυρεοειδής, επισκέψου τον ενδοκρινολόγο. Είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και η υπο- ή η υπερλειτουργία του μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Έλλειψη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι πρωταγωνίστρια στην καλή υγεία του νευρικού σου συστήματος. Η έλλειψή της, όταν είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σε επίπεδα που είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά συμπτωμάτων. Κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι, χλωμό δέρμα, κόπωση, λήθαργος και κατάθλιψη. Ο λόγος είναι ότι, όταν η Β12 είναι χαμηλή στον οργανισμό, επηρεάζεται η παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι μια αίσθηση «τσιμπήματος» στα χέρια και τα πόδια, αδυναμία στα άκρα, αστάθεια και κόπωση. Η ευαισθησία στη γλώσσα είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της έλλειψής της.

Tip: Η αναιμία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση της εν λόγω βιταμίνης από τον οργανισμό σου. Εάν έχεις στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή αν για κάποιο λόγο έχεις πάντα χαμηλό αιματοκρίτη, καλό είναι να ελέγχεις τακτικά με αιματολογικές εξετάσεις τα ποσοστά της στο αίμα σου.

Έλλειψη φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β9) και επίσης συνδέεται με την υγεία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα και δύσπνοια και αυξημένα νεύρα . Είναι εύκολο να ελέγξεις τα επίπεδά του στο αίμα με μια απλή αιματολογική εξέταση.

Tip: Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να σχετίζεται επίσης με ανωμαλίες στην περίοδό σου. «Προσοχή» προειδοποιεί η Μαρία Προκοπίου: «Εάν πάρεις συμπλήρωμα φυλλικού και ανέβουν οι τιμές, μπορεί να συγκαλυφθεί η ανεπάρκεια της Β12, οπότε χρειάζεται να γίνει έλεγχος και γι’ αυτή τη βιταμίνη».

Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Shape.gr