Mεταγευματική Yπογλυκαιμία

Mεταγευματική Yπογλυκαιμία

Mεταγευματική Yπογλυκαιμία

Με τον όρο μεταγευματική υπογλυκαιμία αναφερόμαστε στο χαμηλό σάκχαρο που εμφανίζεται στο αίμα μετά από κάποιο γεύμα. 

Η μεταγευματική υπογλυκαιμία, ή “αντιδραστική υπογλυκαιμία” όπως αλλιώς ονομάζεται, κάνει την εμφάνιση της συνήθως εντός τεσσάρων ωρών μετά το φαγητό και δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με το χαμηλό σάκχαρο (υπογλυκαιμία) η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Τα συμπτώματα της μεταγευματικής υπογλυκαιμίας ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πείνα
  • Χλωμό δέρμα
  • Αδυναμία
  • Αστάθεια
  • Ιδρώτα
  • Λιποθυμία
  • Ανησυχία
  • Σύγχυση

Εφόσον  ο ασθενής κάνει χρήση ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων μείωσης του σακχάρου στο αίμα για την θεραπεία του διαβήτη, η υπογλυκαιμία στο αίμα μπορεί να σημαίνει πως η δόση του φαρμάκου χρειάζεται να τροποποιηθεί.

Για τα περισσότερα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με την αντιδραστική υπογλυκαιμία, η πραγματική αιτία δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. 

Όμως, τα συμπτώματα αυτής της πάθησης μπορεί να σχετίζονται με το φαγητό που καταναλώθηκε ή με διακυμάνσεις στο χρόνο κίνησης της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος. 

Άλλες πιθανές αιτίες μεταγευματικής υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν το αλκοόλ, κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η γαστρική παράκαμψη ή χειρουργική επέμβαση για έλκος, κληρονομικές μεταβολικές διαταραχές, καθώς και ορισμένους όγκους.

Είναι χρήσιμο να απευθυνθούμε στον ενδοκρινολόγο μας, για να διαπιστώσει αν τα συμπτώματα προκύπτουν από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Εφόσον αυτό συμβαίνει, ελέγχουμε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται με την επαναφορά του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Στην περίπτωση δε που παρουσιάζονται σοβαρά συμπτώματα, ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν και πρόσθετες εξετάσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να έχουμε μία πιο καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε γενικές γραμμές, η αντιδραστική υπογλυκαιμία δεν απαιτεί απαραίτητα ιατρική θεραπεία, εφόσον δεν υφίσταται παράλληλα οποιαδήποτε  άλλη υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

Απλές διατροφικές αλλαγές είναι ικανές να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στο χρόνο και την σύνθεση των γευμάτων σας, όπως:

  • Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή η οποία συμπεριλαμβάνει άπαχες πηγές πρωτεΐνης, πέραν του κρέατος, καθώς και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και επεξεργασμένων απλών υδατανθράκων, όπως λευκό ψωμί ή λευκά ζυμαρικά, ειδικά με άδειο στομάχι.
  • Τρώτε παράλληλα φαγητό, όταν καταναλώνετε αλκοόλ.
  • Επιλέξτε την κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μία διαφορά περίπου τριών ωρών μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο σας για περαιτέρω συμβουλές, καθοδήγηση αλλά και αντιμετώπιση των όποιων συμπτωμάτων βιώνετε.