04 Φεβ Μεγαλακρία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Η Μεγαλακρία είναι μία ορμονική διαταραχή που οφείλεται στην υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης από την υπόφυση.
Η υπερβολική έκκριση αυτής της ορμόνης αυξάνει το μέγεθος των οστών, των χόνδρων, των οργάνων του σώματος και άλλων ιστών, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση του πάσχοντα, με αύξηση στο μέγεθος ή πρήξιμο της μύτης, των αυτιών, των χεριών και των ποδιών.
Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση που εμφανίζεται σε 3 έως 14 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμού. Διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεσήλικες, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.
Στα παιδιά, η υπερβολική έκκριση της αυξητικής ορμόνης, οδηγεί σε γιγαντισμό, όπου τα οστά του παιδιού αυξάνονται πολύ οδηγώντας σε υπερβολικό ύψος.
Σε 9 στις 10 περιπτώσεις η μεγαλακρία προκαλείται από έναν καλοήθη όγκο στην υπόφυση, που ονομάζεται αδένωμα της υπόφυσης. Πιο σπάνια μπορεί να οφείλεται σε όγκο σε άλλο σημείο του σώματος (στον υποθάλαμο, στο πάγκρεας, στο πνεύμονα ή σε άλλα σημεία του θώρακα ή στην περιοχή της κοιλιάς).
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μεγαλακρίας ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:
- τα πόδια και τα χέρια μεγαλώνουν και πρήζονται- μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στο μέγεθος των δαχτυλιδιών ή των παπουτσιών που χρειάζεστε.
- τα χείλη, η μύτη και η γλώσσα μεγαλώνουν. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου γίνονται πιο έντονα και πιο τραχιά
- αλλάζουν τα οστά το προσώπου: το σαγόνι, η γέφυρα της μύτης μεγαλώνουν, τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών αυξάνονται
- η επιδερμίδα γίνεται πιο τραχιά και λιπαρή
- υπάρχει μεγαλύτερη εφίδρωση και το δέρμα μυρίζει πιο έντονα
- εμφανίζονται σημάδια στο δέρμα
- πονοκέφαλος
- πόνος και περιορισμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις
- προβλήματα στην όραση
- κόπωση και μυϊκή αδυναμία
- στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
- μείωση του ενδιαφέροντος για σεξ
Διάγνωση – Μεγαλακρία
Δύο είναι οι βασικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να θέσει τη διάγνωση της μεγαλακρίας
- Η εξέταση IGF-Ι. Kαθώς τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης στο αίμα παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση διάρκεια της ημέρας, ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για να μετρήσουμε αν το σώμα παράγει περισσότερη αυξητική ορμόνη είναι τα επίπεδα του IGF- Ι.
- Η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης, με τη διαφορά ότι εδώ δεν μετράμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αλλά τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης.
Αν οι αιματολογικές εξετάσεις επιβεβαίωσουν ότι το σώμα σας παράγει μεγάλες ποσότητες αυξητικής ορμόνης θα πρέπει να ακολουθήσουν απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος.
Αυτές περιλαμβάνουν μαγνητική ή αξονική τομογραφία, προς αναζήτηση του όγκου της υπόφυσης.
Θεραπεία – Μεγαλακρία
Τα καλά νέα είναι ότι η μεγαλακρία μπορεί να θεραπευτεί.
Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα της αναπτύσσονται βραδέως, μέχρι να διαγνωστεί μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα στον οργανισμό, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, υπνική άπνοια, αρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες καταστάσεις που επιδρούν στα οστά και τους μυς.
Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με μεγαλακρία έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων στο έντερο.
Η θεραπεία της μεγαλακρίας περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή και ακτινοθεραπεία.
Κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι ο έλεγχος του μεγέθους του όγκου και επαναφορά των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης και της IGF-I στα φυσιολογικά επίπεδα, η βελτίωση των συμπτωμάτων και διαχείριση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη νόσο.
To θεραπευτικό πλάνο εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το μέγεθος του όγκου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα επίπεδα των ορμονών και την γενική κατάσταση της υγείας του.
Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η μεγαλακρία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές καταστάσεις και πρόωρο θάνατο. Αν όμως διαγνωστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί με επιτυχία, τα συμπτώματα μπορούν ακόμη και να εξαφανιστούν.