09 Ιούν Λιπώδης Διήθηση Ήπατος
Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος;
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλείται από την αποθήκευση επιπλέον λίπους στο ήπαρ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αλκοόλ, δεν έχουν συμπτώματα και δεν τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση την ονομάζουμε Μη Aλκοολική Λιπώδης Ηπατική Νόσος (NAFLD).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη. Η λιπώδης ηπατική νόσος (στεάτωση) είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλείται από τη συσσώρευση υπερβολικού λίπους στο συκώτι σας και επηρεάζει τη λειτουργία του. Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιτδα.
Πού οφείλεται η νόσος?
Η αιτία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) είναι άγνωστη. Φαίνεται ότι η ποσότητα του λίπους που συγκεντρώνεται στο ήπαρ είναι ανάλογη των θερμίδων που καταναλώνουμε.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η λιπώδης διήθηση ήπατος είναι πιο συχνή σε άτομα που:
- Έχουν διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με συνοδό αντίσταση στην ινσουλίνη
- Έχουν παχυσαρκία
- Είναι μεσήλικες ή μεγαλύτεροι (αν και τα παιδιά μπορούν επίσης να το νοσήσουν)
- Είναι Ισπανόφωνοι, ακολουθούμενοι από μη Ισπανόφωνους λευκούς. Είναι λιγότερο κοινό στους Αφροαμερικανούς.
- Έχουν υψηλά επίπεδα λιπών στο αίμα, όπως χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
- Έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
- Παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή και ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα
- Έχουν ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και της αντίστασης της ινσουλίνης
- Έχουν γρήγορη απώλεια βάρους
- Έχουν ορισμένες λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα C
- Έχουν εκτεθεί σε ορισμένες τοξίνες
- Έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου
Η NAFLD επηρεάζει περίπου το 25% των ανθρώπων στον κόσμο. Καθώς τα ποσοστά της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της υψηλής χοληστερόλης αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με το ποσοστό NAFLD. Η NAFLD είναι η πιο κοινή χρόνια ηπατική διαταραχή.
Γιατί η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι επιβλαβής;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λιπώδης ηπατική νόσος δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα ούτε εμποδίζει το συκώτι σας να λειτουργεί κανονικά. Αλλά για το 7% έως 30% των ατόμων με την πάθηση, η λιπώδης διήθηση του ήπατος επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του. Με την πάροδο του χρόνου, το ήπαρ διογκώνεται και κύτταρα μπορούν να καταστραφούν.
Στις περιοχές αυτές αναπτύσσεται ουλώδης ιστός που προοδευτικά αντικαθιστά τον υγιή ιστό. Όταν αυτό γίνει σε μεγάλο ποσοστό του ήπατος μπορεί να εμφανιστεί κίρρωση του ήπατος. Ο σκληρός ουλώδης ιστός που αντικαθιστά τον υγιή ηπατικό ιστό επιβραδύνει τη λειτουργία του ήπατος. Τελικά, μπορεί να εμποδίσει πλήρως τη λειτουργία του ήπατος. Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος;
Τόσο η NAFLD όσο και η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι συνήθως σιωπηλές ασθένειες με λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Εάν έχετε συμπτώματα, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ή να έχετε ενόχληση στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας σε μεγάλη διόγκωση του ήπατος.
Πώς γίνεται η διάγνωση της λιπώδους νόσου του ήπατος;
Επειδή συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν είναι εύκολο να βρεθεί η λιπώδης νόσος του ήπατος. Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιαστεί ότι το έχετε εάν λάβετε μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε ηπατικές εξετάσεις που είχατε για άλλους λόγους. Για να κάνετε μια διάγνωση, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει:
- Το ιατρικό ιστορικό σας
- Μια φυσική εξέταση
- Διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος και υπερηχογραφήματος
Ως μέρος του ιατρικού ιστορικού, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τη χρήση αλκοόλ, για να ανακαλύψει εάν το λίπος στο συκώτι σας είναι σημάδι αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου ή μη αλκοολικού λιπώδους ήπατος (NAFLD). Θα σας ρωτήσει επίσης ποια φάρμακα παίρνετε, για να προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν ένα φάρμακο προκαλεί τη NAFLD σας.
Ποιες είναι οι θεραπείες για τη λιπώδη νόσο του ήπατος;
Οι γιατροί συνιστούν απώλεια βάρους για μη αλκοολούχο λιπώδες ήπαρ. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το λίπος στο ήπαρ, τη φλεγμονή και την ίνωση. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο είναι η αιτία της NAFLD σας, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν σταματήσετε το φάρμακο. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε το φάρμακο σταδιακά και ίσως χρειαστεί να μεταβείτε σε άλλο φάρμακο.
Δεν υπάρχουν φάρμακα που να έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της NAFLD. Οι μελέτες διερευνούν εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο για τον διαβήτη ή η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
Το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας της λιπώδους ηπατικής νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να το κάνετε αυτό, μπορεί να θέλετε να δείτε έναν θεραπευτή ή να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα ανάκτησης αλκοόλ. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν, είτε μειώνοντας την επιθυμία σας είτε κάνοντας σας να αισθάνεστε άρρωστοι εάν πίνετε αλκοόλ.
Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη Μη Αλκοολική Λιπώδη Ηπατική νόσο;
Εάν έχετε οποιονδήποτε από τους τύπους λιπώδους νόσου του ήπατος, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν:
- Τρώτε μια υγιεινή διατροφή, περιορίζοντας το αλάτι, τη ζάχαρη και τους άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, και καταναλώνοντας πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Κάντε εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β, τη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική νόσο. Εάν κολλήσετε ηπατίτιδα Α ή Β και συνυπάρχει λιπώδες ήπαρ, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Τα άτομα με χρόνια ηπατική νόσο είναι πιο πιθανό να πάθουν λοιμώξεις, επομένως οι άλλοι δύο εμβολιασμοί είναι επίσης σημαντικοί.
- Ασκηθείτε τακτικά. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε το λίπος στο συκώτι
- Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, ή οποιαδήποτε συμπληρωματικά ή εναλλακτικά φάρμακα ή ιατρικές πρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας κατευθύνει ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας και τη φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνεται.