Καρκίνος Θυρεοειδούς – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος Θυρεοειδούς

Καρκίνος Θυρεοειδούς – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

O θυρεοειδής βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού και το σχήμα του μοιάζει με μικρή πεταλούδα. Είναι ένας σημαντικός αδένας του οργανισμού, που ελέγχει τον μεταβολισμό και απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν το πώς το σώμα σας καταναλώνει ενέργεια, τον καρδιακό σας ρυθμό, την αρτηριακή σας πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και το βάρος σας. 

O καρκίνος του θυρεοειδούς στα αρχικά του στάδια δεν δίνει συμπτώματα και γίνεται συνήθως αντιληπτός με την εμφάνιση μιας ψηλαφητής μάζας στον λαιμό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς. Μερικοί αναπτύσσονται πολύ αργά και άλλοι μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιθετικοί. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ιάσιμες. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί μάλιστα ο καρκίνος του θυρεοειδούς, τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς φαίνεται να αυξάνονται. Υπολογίζεται ότι 1,2% όλων των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωστούν με καρκίνο του θυρεοειδούς κάποια στιγμή της ζωής τους.

Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι εξελίξεις στις απεικονιστικές τεχνολογίες τους επιτρέπουν να εντοπίζουν ακόμη και τους πιο μικρούς καρκίνους του θυρεοειδούς που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν κατά το παρελθόν.

Συμπτώματα – Καρκίνος Θυρεοειδούς

Όπως προαναφέραμε, ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως δεν δίνει πρώιμα συμπτώματα. Καθώς ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων συνεχίζεται, μπορεί να παρατηρηθούν:

• Ψηλαφητή μάζα (οζίδιο) στον λαιμό

• Αλλαγές στη φωνή, και κυρίως βραχνάδα

• Δυσκολία στην κατάποση

• Πόνος στον λαιμό

• Πρησμένοι λεμφαδένες

Εάν έχετε σημάδια ή συμπτώματα που σας ανησυχούν, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να διαγνωσθεί στα πλαίσια διερεύνηση ενός όζου που βρέθηκε τυχαία σε κάποιο υπέρηχο.

Οι τύποι του καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ταξινομείται σε τύπους, με βάση τα είδη των κυττάρων που εντοπίζονται στον όγκο. Για αυτό και ο κάθε τύπος προσδιορίζεται όταν δείγμα ιστού (βιοψία) εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Ο τύπος του καρκίνου του θυρεοειδούς λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της θεραπείας.

Θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς (αντιστοιχεί στο 85% των περιστατικών), και ξεκινά από τα θυλακιώδηκύτταρα, τα οποία παράγουν και αποθηκεύουν ορμόνες του θυρεοειδούς. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30 – 50 ετών.

Θυλακιώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.Προέρχεται κι αυτός από τα θυλακιώδη κύτταρα και είναι ιάσιμος.  Ένας υπότυπός του, είναι ο καρκίνος από κύτταρα Hurthle, ο οποίος είναι σπάνιος και πιο επιθετικός.

Αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Είναι και αυτός σπάνιος, έχει ταχεία εξέλιξη και είναι δύσκολος στην αντιμετώπιση του. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Ξεκινά στα λεγόμενα C κύτταρα του θυρεοειδούς, που είναι εκείνα που παράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Τα υψηλά επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα μπορεί να αποτελούν ένδειξη μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς και μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωσή του σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Παράγοντες κινδύνου 

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς είναι:

• Το φύλο. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς φαίνεται να προτιμά τις γυναίκες.

• Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας (π.χ. ακτινοθεραπεία).

• Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς και ορισμένα κληρονομικά γενετικά σύνδρομα, όπως πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία, το σύνδρομο Cowden και η οικογενής αδενωματώδης πολύπωση.

• Παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς (όπως και για πολλούς άλλους καρκίνους) θεωρείται και η παχυσαρκία.

Θεραπεία – Καρκίνος Θυρεοειδούς

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του θυρεοειδούς και με υπερήχους υψηλής ανάλυσης και πιθανή αναρροφητική βιοψία με λεπτή βελόνη.

Το δεύτερο βήμα είναι σχεδόν πάντα η χειρουργική επέμβαση, που τις περισσότερες φορές συνίσταται σε κάποιου τύπου θυρεοειδεκτομή (μερική ή ολική).

Άλλα «όπλα» που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το ραδιενεργό ιώδιο, η εξωτερική ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία ή άλλες στοχευμένες θεραπείες.

Οι πιο επιθετικοί καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορεί να απαιτούν συνδυασμό θεραπειών.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Διαταραχές Θυροειδούς