
26 Ιούλ Φάρμακα για διαβήτη ή παχυσαρκία; Τι ισχύει;
Όλοι έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιδιαβητικά φάρμακα που τα χρησιμοποιούν και άνθρωποι οι οποίοι απλά θέλουν να χάσουν βάρος.
Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1.
Τρεις είναι οι δραστικές ουσίες της κατηγορίας αυτής που έχουν ένδειξη τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
1)H ντουλαγλουτίδη (trulicity) που χορηγείται μετά από τιτλοποίηση σε δόση 1,5mg/εβδομαδιαίως υποδόρια
2)H λιραγλουτίδη(victoza) που χορηγείται μετά από τιτλοποίηση σε δόση 1,8 mg/ημερησίως υποδόρια
3)Η σεμαγλουτίδη (ozempic) που χορηγείται μετά από τιτλοποίηση σε δόση 1mg/ εβδομαδιαίως υποδόρια
Δρουν με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 (ορμόνη που παράγεται στο έντερο). Το GLP-1 είναι μία φυσιολογική ορμόνη με πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι επιδράσεις στη γλυκόζη και την όρεξη διαμεσολαβούνται ειδικά από υποδοχείς του GLP-1 στο πάγκρεας και τον εγκέφαλο.
Aνεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών είναι ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, διάρροια και σε κάποιου βαθμού κόπωση.
Τι γίνεται όμως με την παχυσαρκία; Μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να δοθούν για τη διαχείριση του βάρους και σε ποιες δόσεις;
1) Η λιραγλουτίδη (Saxenda) είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα του GPL-1 εγκεκριμένος και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (ως Victoza σε χαμηλότερη ημερήσια δόση) και ως ένεση απώλειας βάρους, ως Saxenda. Οι δόσεις ξεκινούν από 0,6 mg έως 3 mg την ημέρα, με μορφή υποδόριας ένεσης . Η λιραγλουτίδη καθυστερεί τη γαστρική κένωση και προκαλεί κορεσμό. Τα άτομα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο όφελος είναι ενήλικες με διαβήτη ή προδιαβήτη καθώς και γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντίσταση στην ινσουλίνη
2)Η σεμαγλουτίδη είναι επίσης ένας αγωνιστής του υποδοχέα του GPL-1 εγκεκριμένος και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 που χορηγείται σε εβδομαδιαία βάση με υποδόρια ένεση. Το νέο αυτό φάρμακο, σε δοσολογία 2.4 mg ανά εβδομάδα, φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα καθώς σχετίζεται με απώλεια βάρους έως και 15% του αρχικού το οποίο μπορεί να ενισχυθεί από την αλλαγή του τρόπου ζωής. Στη χώρα μας η σεμαγλουτιδη κυκλοφορεί για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στη δοσολογία (1 mg ανα εβδομάδα) ως Ozempic.
Και οι δύο ουσίες αυτές έχουν ένδειξη σε:
• ασθενείς ≥30 kg/m² (παχυσαρκία) ή
• ασθενείς ≥27 kg/m² έως <30 kg/m² (υπέρβαρος) παρουσία τουλάχιστον μίας πάθησης
σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Και τα δύο αυτά φάρμακα είναι αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με αλλαγή του τρόπου ζωής δηλαδή την εφαρμογή ενός προγράμματος άσκησης και σωστή μεσογειακή διατροφή.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, εξέτασε τις αλλαγές στο σωματικό βάρος και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά τη διακοπή του φαρμάκου, διαπίστωσε ότι μετά από ένα χρόνο οι άνθρωποι ανέκτησαν τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει.
Ορισμένες θετικές αλλαγές στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είχαν παρομοίως, σε σημαντικό βαθμό, αντιστραφεί.
Επομένως, κανείς δεν πρέπει να τα χρησιμοποιεί χωρίς ιατρική συμβουλή και χωρίς τη διάθεση να αλλάξει συνήθειες καθώς αποτελούν εργαλείο στην αγώνα κατά της παχυσαρκίας και όχι τη λύση. Τα φάρμακα μας δίνουν το παράθυρο μέσα από τη ρύθμιση της όρεξης να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και εφαρμόζοντας κι ένα πρόγραμμα άσκησης να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα.