Είναι η μεσογειακή διατροφή ευεργετική για τους ασθενείς με θυρεοειδή;

Είναι η μεσογειακή διατροφή ευεργετική για τους ασθενείς με θυρεοειδή;

Η μεσογειακή διατροφή έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές παγκοσμίως. 

Είναι γνωστό ότι προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και βελτιώνει τη γενική ευεξία του οργανισμού. 

Σύμφωνα όμως με μελέτες, φαίνεται πως η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης ευεργετική και για τους ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδή.

Τα βασικά συστατικά της διατροφής αυτής περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, καρπών, ψαριών, πολύπλοκων υδατανθράκων και εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. 

Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, κόκκινου κρέατος και γλυκών.

Για τους ασθενείς με θυρεοειδή, η επιλογή τροφών που προάγουν την υγεία του θυρεοειδούς είναι κρίσιμη. 

Κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αναδειχθεί ως σημαντικά για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τα εξής:

Σελήνιο: Ως αντιοξειδωτικό, το σελήνιο μπορεί να έχει προστατευτική λειτουργία ενάντια στα αυτοάνοσα θυρεοειδικά νοσήματα.

Ψευδάργυρος: Η έλλειψη ψευδαργύρου στον οργανισμό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση τριχόπτωσης.

Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα TSH και μεγέθυνση του θυρεοειδούς.

Βιταμίνη D και Μαγνήσιο: Υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα Aντι-ΤΡΟ (αντιμικροσωμιακά αντισώματα) στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, που περιλαμβάνεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ολικά δημητριακά, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά, είναι σημαντική για την υγεία του θυρεοειδούς, καθώς συμμετέχει στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια και στην παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας.

Επιπλέον, βιταμίνες του συμπλέγματος Α και C, που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το καρότο, την κολοκύθα, το σπανάκι, τις πιπεριές, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τα λάχανα, μπορούν να συμβάλουν επίσης στην υγεία του θυρεοειδούς.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική, συνεπώς και η διατροφή του πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του. 

Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας, χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει και θα σας καθοδηγήσει αντίστοιχα. 

Επίσης να θυμάστε,  πως η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με μια καθημερινά ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καλή υγεία του θυρεοειδούς σας αλλά και τη γενική ευεξία του σώματος σας.