13 Νοέ Διαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Ο Διαβήτης έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς “ορμονική καταιγίδα” για τις γυναίκες, καθώς η ισορροπία της γυναικείας ορμονικής λειτουργίας τίθεται σε σκληρή δοκιμασία όταν συνυπάρχει μια οποιαδήποτε μορφή Σακχαρώδους Διαβήτη.
Σήμερα δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη (ή πάνω από 60 εκατομμύρια) είναι αναπαραγωγικής ηλικίας. Ενώ η νόσος αποτελεί την 9η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες, με 2,1 εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.
Είναι γεγονός ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες με διαβήτη βιώνουν ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητά τους.
Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (τύπου 1 – που συνήθως είναι η μορφή του διαβήτη που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία και σε ακολουθεί σε όλη τη ζωή σου). Καθώς και όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (τύπου 2).
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 & 2: ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ
Ανάμεσα στις δύο αυτές μορφές του διαβήτη υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη, αυξημένη συχνότητα ούρησης, στεγνό στόμα, φαγούρα στο δέρμα, θολή όραση. Αυτά είναι που θα σημάνουν το καμπανάκι και θα οδηγηθείς άμεσα στον γιατρό.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι παράγοντες αυτοί ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που μπορείς να επηρεάσεις (Α) και σε αυτούς που δεν τροποποιούνται (Β).
Στην ομάδα Α ανήκουν:
• Παχυσαρκία
• Διατροφή (περιεκτικότητα σε λιπαρά, ίνες)
• Καθιστική ζωή
• Υψηλή αρτηριακή πίεση/χοληστερόλη
• Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο
• Άπνοια του ύπνου
Στην ομάδα Β ανήκουν:
• Ηλικία
• Οικογενειακό ιστορικό
• Ιστορικό διαβήτη κύησης
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ
Σύμφωνα με μελέτη σε σχεδόν 2.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 57 ετών, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care, μόνο το 19% των γυναικών και το 47% των ανδρών με διεγνωσμένο διαβήτη συζητούν τα σεξουαλικά προβλήματά τους με τον γιατρό τους.
Η νόσος του σακχαρώδους διαβήτη δημιουργεί ευαισθησία σε λοιμώξεις. Με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού και στις κολπικές μυκητιάσεις. Καταστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Το βασικότερο πρόβλημα για τις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ταυτόχρονα βιώνουν διαταραχές στη σεξουαλική τους ζωή είναι το γεγονός ότι διστάζουν να μιλήσουν στον γιατρό τους. Έτσι η διάγνωση καθυστερεί και αντιστοίχως και η θεραπευτική παρέμβαση.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Ο Διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε περίπου 10% των κυήσεων. Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης. Μερικές γυναίκες όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Διαβήτης – Παράγοντες κινδύνου:
• Ηλικία άνω των 25 και ιδιαίτερα άνω των 35 χρόνων.
• Φυλή (Λατίνοι, Αφροαμερικανοί).
• Παχυσαρκία ή υπέρβαρο προ κύησης.
• Υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης.
• Ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη. Στιςγυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση.
• Ιστορικό προδιαβήτη/αντίστασης στην ινσουλίνη.
• Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών.
• Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου.
• Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
• Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης.
ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ
Ένας απλός καθημερινός περίπατος μισής ώρας, αν συνδυαστεί με έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, θα αποτελέσει την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων εναντίον του διαβήτη.
Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται κατά 35-40% με μια απλή αλλά καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Στην έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο που δημοσιεύτηκε στο Psychoneuroendocrinology τεκμηριώνεται η σύνδεση ανάμεσα στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη και στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Δυστυχώς, για τους ανθρώπους με διαβήτη, αυτές οι ορμόνες κάνουν επίσης τους μυς και τους ιστούς να αντιστέκονται στην ινσουλίνη, δηλαδή λιγότερο αποτελεσματικούς στο να αποβάλλουν τη γλυκόζη από το αίμα.
Αυτή η έκρηξη γλυκόζης σε συνδυασμό με την όχι τόσο αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του σακχάρου.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ & ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Εξασθενημένη λειτουργία έχει η ινσουλίνη στον οργανισμό των γυναικών που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σύμφωνα με ιταλική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Pharmaceautical Design.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, μολονότι δεν επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή και η έκκριση της ινσουλίνης, διαταράσσεται η δράση της στα κύτταρα.
Έτσι, παρά την παρουσία της ινσουλίνης, η γλυκόζη δεν μπορεί να ρυθμιστεί, καθώς οι ιστοί «αντιστέκονται» στη δράση της (ινσουλινοαντίσταση).
Για να το αντιμετωπίσει αυτό ο οργανισμός, εξωθεί το πάγκρεας σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης. Τόσο που τα επίπεδά της στο αίμα να αυξάνονται από δύο έως και δέκα φορές πάνω από το φυσιολογικό (υπερινσουλιναιμία).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ
Η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ταχεία επιδείνωση ενός προϋπάρχοντος διαβήτη μπορεί να συνιστά πρώιμη ένδειξη για κρυφό καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Ερευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 825.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Kαθώς και για 2.757 άτομα που ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος.
Διαπιστώθηκε ότι τα μισά περιστατικά (50%) του συγκεκριμένου καρκίνου διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή που οι ασθενείς διαγνώσθηκαν με διαβήτη τύπου 2.
Ένα έτος από την διάγνωση του Διαβήτη ο αριθμός διαγνώσεων καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε δραστικά, κάτι που συνδέεται με την επιθετική αντιδιαβητική θεραπεία.
“Παγωμένος ώμος” και Διαβήτης
Την ύπαρξη αδιάγνωστου σακχαρώδους διαβήτη μπορεί να υποδεικνύει ο πόνος στον ώμο που προκαλεί η συμφυτική θυλακίτιδα ή, αλλιώς, «παγωμένος ώμος».
Υπολογίζεται ότι το 10-20% των διαβητικών αναπτύσσουν «παγωμένο ώμο» με τα συμπτώματα, σε αυτή την κατηγορία ασθενών, να είναι σοβαρότερα συγκριτικά με όσους δεν υποφέρουν από διαβήτη.
Χαρακτηριστικά του «παγωμένου ώμου» είναι ο ξαφνικός πόνος κατά την κίνηση, ο μυϊκός σπασμός και η ακόλουθη δυσκαμψία.
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνει την απώλεια βάρους, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή.
Είναι μύθος ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες. Σήμερα, οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες.
Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο περιοδικό Shape.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το πως ο Διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια.