Διατροφή για άτομα με Θυρεοειδή

Διατροφή για άτομα με Θυρεοειδή

Διατροφή για άτομα με Θυρεοειδή

Μία ερώτηση που κάνουν συχνά οι ασθενείς με διαταραχές του θυρεοειδούς είναι αν πρέπει να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους, αν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα και τι πρέπει να αποφεύγουν.  

Ιώδιο

Διατροφικές πηγές του ιωδίου αποτελούν το ιωδιούχο αλάτι, τα θαλασσινά και ορισμένοι σπόροι. Η ανεπάρκεια σε ιώδιο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης ή επιδείνωσης του υποθυρεοειδισμού. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής έχει υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη ιωδίου. 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συστήνεται η συμπληρωματική λήψη ιωδίου όπως στις γυναίκες που σκέφτονται να τεκνοποιήσουν, στις γυναίκες που είναι ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή σε γυναίκες που έχουν γεννήσει και θηλάζουν, καθώς τότε οι ανάγκες σε ιώδιο είναι μεγαλύτερες.  

Βρογχοκηλογόνες ουσίες

Ο όρος αναφέρεται σε ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βρογχοκήλη. Πρόκειται για ουσίες που μειώνουν την ποσότητα του διαθεσίμου ιωδίου στον θυρεοειδή και περιορίζουν την ομαλή παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα σταυρανθή λαχανικά και τα προϊόντα σόγιας.   

Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και γογγύλια είναι πλούσια σε ουσίες που εμπλέκονται στο μονοπάτι σύνθεσης των θυρεοειδικών ορμονών. Δεν απαγορεύεται η πρόσληψή τους αλλά σύμφωνα με παλαιότερα δεδομένα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό ή να τον επιδεινώσει, αν ήδη υπάρχει.  

Ωστόσο, σύγχρονες τυχαιοποιημένες μελέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν αξιοσημείωτη αλλαγή στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα εξαιτίας της κατανάλωσης αυτών των λαχανικών.  

Όσον αφορά στα προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας, το τόφου, η σάλτσα σόγιας, αυτά περιέχουν ισοφλαβόνες, ουσίες που αναστέλλουν τη δράση της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς. Για το λόγο αυτό διατυπώθηκε παλαιότερα η θεωρία ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού.  

Σύμφωνα με νεώτερες μελέτες ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση σόγιας σε ευθυρεοειδικά και άτομα με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, προκάλεσε ελάχιστες αυξήσεις στην TSH και καμία αλλαγή στα επίπεδα της ελεύθερης θυροξίνης. Ως εκ τούτου, η λογική κατανάλωση σόγιας είναι απολύτως ασφαλής για τα άτομα με θυροειδή.  

Ποια είναι η απάντηση για τους ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδή; Μία ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία, χωρίς διατροφικές υπερβολές. 

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για το μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το σελήνιο και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αφορούν στη χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto).  

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα μπορεί να είναι επωφελής, καθώς τα χαμηλά επίπεδα του σεληνίου έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο βρογχοκήλης και όζων.  

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η λήψη σεληνίου μπορεί βραχυπρόθεσμα να μειώσει τους τίτλους των θυρεοειδικών αντισωμάτων, δεν είναι σαφές αν αυτές οι μειώσεις των αντισωμάτων συσχετίζονται με μακροπρόθεσμη διατήρηση της ομαλής θυρεοειδικής λειτουργίας.  

Έτσι, δεν είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου για τη διόρθωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς στους ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto και σίγουρα όχι σε αυτούς που έχουν ιδιοπαθή υπερθυροειδισμό.  

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με ήπια οφθαλμοπάθεια Graves. Σε αυτό τον πληθυσμό, η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου μπορεί να βελτιώσει την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής του ασθενούς .  

Ψευδάργυρος, χαλκός και μαγνήσιο

Ο ρόλος τους στη σύνθεση και τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια.  

Φθόριο

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα τη δεκαετία του 1970 ανέφεραν μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών λόγω της έκθεσης σε φθόριο, χωρίς ωστόσο να περιγράφουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο συνέβαινε αυτό.  

Στους ανθρώπους, μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και του υποθυρεοειδισμού έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη έδειξε ήπια αύξηση των επιπέδων TSH σε ενήλικες που παρουσίαζαν έλλειψη ιωδίου και υψηλότερα επίπεδα φθορίου στα ούρα.  

Gluten-free δίαιτες

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας. Αυτό όμως σχετίζεται περισσότερο με το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν ένα αυτοάνοσο νόσημα έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν και ένα δεύτερο.  

Το ερώτημα είναι, μπορεί η αποχή από τη γλουτένη να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από κοιλιοκάκη;

Μικρή μελέτη έδειξε ότι μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης για έξι μήνες σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα οδήγησε σε χαμηλούς τίτλους θυρεοειδικών αντισωμάτων, δεν διαπίστωσε όμως καμία αλλαγή στην TSH ή στις άλλες θυρεοειδικές ορμόνες.  

Σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν έδειξε καμία επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς, στα επίπεδα των θυρεοειδικών αντισωμάτων και στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς ένα χρόνο μετά την έναρξή της.  

Φαίνεται επομένως οι δίαιτες ελεύθερης γλουτένης δεν έχουν επίδραση στη θυρεοειδική λειτουργία και δε συστήνονται. 

Καφές, τσάι και αλκοόλ

Δεν φαίνεται να επιδρούν στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς ωστόσο ο καφές μειώνει την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης σε άτομα που κάνουν θεραπεία για υποθυρεοειδισμό και απαιτείται να ακολουθούν τις σωστές οδηγίες λήψης του φαρμάκου που περιλαμβάνουν 30 λεπτά λήψης της λεβοθυροξίνης πριν την κατανάλωση τροφής και καφέ. .  

Τι θα μπορούσαμε συμπερασματικά να συστήσουμε στους ασθενείς με θυρεοειδή;  

* Καθημερινή πρόσληψη 150 µg ιώδιο για τις γυναίκες που σκέφτονται να τεκνοποιήσουν, που είναι έγκυες ή θηλάζουν  

* Τη μη αποφυγή των σταυρανθών λαχανικών και των προϊόντων σόγιας στους ενήλικες, υπό την προϋπόθεση να καταναλώνονται με μέτρο  

* Τη συζήτηση με το γιατρό σε ασθενείς με οφθαλμοπαθεια Graves για τη συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου.

* Δεν απατείται από τους ασθενείς που έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto να ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.