Διατροφή & Ανοσοποιητικό

Διατροφή & Ανοσοποιητικό

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»…Αυτή η τόσο γνωστή μας φράση ουσιαστικά περιλαμβάνει όλη τη γνώση ότι η διατροφή είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας. 

Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που να απαντούν από μόνες τους το ερώτημα τί θα πρέπει να φάει κανείς για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του. Πολύ βασικό είναι να ακολουθούμε μία διατροφή επαρκή σε ενέργεια.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν αμινοξέα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και το λινολεϊκό οξύ, τις βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, Ε, το φολικό οξύ και ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο χαλκός.

Πιο συγκεκριμένα:

Η βιταμίνη C από παλιότερες μελέτες είχε συσχετιστεί  με μείωση της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και τη συναντάμε στα φρούτα όπως το πορτοκάλι αλλά και στις κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, στο θυμάρι, στο μπρόκολο κτλ.

Η βιταμίνη Ε, με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, ενώ αντίστοιχη δράση έχει και η βιταμίνη Α. Βιταμίνη Ε βρίσκουμε στο σπανάκι και το μπρόκολο, σε σπόρους όπως οι ηλιόσποροι και στα φυτικά έλαια. 

Η Β6 φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δρώντας σαν ένζυμο σε πολλές απαραίτητες αντιδράσεις που συμβάλουν στην προστασία του οργανισμού μας. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β6 αποτελούν τα ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, οι πατάτες, τα αμυλώδη λαχανικά, τα φρούτα (εκτός των εσπεριδοειδών) καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Ωστόσο, επιδημιολογικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Tη βιταμίνη D την συνθέτουμε στο δέρμα μας με την έκθεση στον ήλιο.

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή λευκοκυττάρων τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βιταμίνη Β12 βρίσκουμε στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες κτλ. 

Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια, άπαχα κρεατικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών ώστε να επιτύχουμε την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και του ανοσοποιητικού μας, καλύπτοντας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες μας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. 

Από την Αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Περιοδικό “eatme”