Διαλειμματική νηστεία – Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους;

Διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία – Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους;

Η Διαλειμματική νηστεία κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια ως ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους.

Χαρακτηρίζεται από περιόδους απόλυτης νηστείας, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και βέλτιστο έλεγχο των ορμονών που σχετίζονται με τον έλεγχο του βάρους.

Οι πιο συχνές διαλειμματικές δίαιτες είναι η 16/8. Συνίσταται στην παράλειψη του πρωινού γεύματος και στην κατανάλωση τροφής μόνο σε ένα παράθυρο 8 ωρών στη διάρκεια του 24ώρου, π.χ. από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Το διατροφικό σχήμα συμβάλλει στην απώλεια βάρους και λίπους. Στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος).

Μία εναλλακτική αυτής της δίαιτας προβλέπει 24ωρη νηστεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πολύ γνωστή είναι επίσης η δίαιτα 5:2. Η οποία προτείνει μια υποθερμιδική δίαιτα 500-600 θερμίδων δύο μέρες την εβδομάδα και κανονική κατανάλωση τροφής τις υπόλοιπες ημέρες.

Διαλειμματική νηστεία – Πώς βοηθά

Υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος που ακολουθεί τα συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα δεν υπερκαταναλώνει φαγητό τις μέρες και τις ώρες που επιτρέπεται να τρώει. Οι διαλειμματικές δίαιτες μπορούν να συμβάλουν στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και στην απώλεια κοιλιακού λίπους και βάρους.

Μελέτη του 2014 είχε δείξει πως η Διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 3-8% και την περιφέρεια της μέσης κατά 4-7% σε βάθος 3-24 εβδομάδων.

Όταν κάποιος νηστεύει, η ινσουλίνη στο αίμα μειώνεται δραματικά- τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα διευκολύνουν την καύση του λίπους. Αντιθέτως, στη διάρκεια της νηστείας αυξάνονται σημαντικά (σχεδόν πενταπλασιάζονται) τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης (HGH). Ορμόνης που έχει άμεση σχέση με την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυικής μάζας.

Αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας σε σχέση με όλες τις άλλες δίαιτες, που συνοδεύονται από απώλεια μυϊκής μάζας- ότι βοηθά το άτομο που την κάνει να χάσει βάρος και λίπος, με μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας.

Μελέτες που θέλησαν να ποσοτικοποιήσουν αυτήν την απώλεια, αναφέρουν ότι ενώ στις δίαιτες περιορισμού θερμίδων η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να φτάσει το 25%, στη Διαλειμματική νηστεία η σχετική απώλεια περιορίζεται στο 10%.

Μεταβολικός ρυθμός

Μελέτες έχουν δείξει πως η νηστεία για δύο 24ωρα μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 3,6-14%. Αν, ωστόσο, οι περίοδοι νηστείας διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Γενικά, η διαλειμματική νηστεία δεν φαίνεται να βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά έχει και μεταβολικά οφέλη για εκείνον που την εφαρμόζει.

Ευκολία

Τέλος, αυτό που έχει κάνει τη Διαλειμματική νηστεία τόσο δημοφιλή είναι η ευκολία στην εφαρμογή της: χωρίς ζυγίσματα και χωρίς αποκλεισμό διατροφικών ομάδων. Περιορισμοί στον τύπο της τροφής και στην ποσότητα που θα καταναλωθεί, δεν υπάρχουν.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, μπορείτε να καταναλώσετε τα γεύματα και τα σνακ σας – καλό είναι μάλιστα να καταναλώνετε τροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εμποδίσετε τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την υπερβολική πείνα.

Tips – Διαλειμματική νηστεία

Αν μάλιστα ακολουθήσετε τις παρακάτω βασικές συμβουλές, τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να εφαρμόσετε τη διαλειμματική νηστεία και να αποκομίσετε τα σημαντικά της οφέλη:

  • Φροντίστε οι τροφές που καταναλώνετε να είναι ποιοτικές και να έχουν ποικιλία.
  • Εστιάστε στα φρούτα και στα λαχανικά, στις τροφές ολικής άλεσης, στην άπαχη πρωτεΐνη (πουλερικά, ψάρι, όσπρια) και στα καλά λιπαρά.
  • Μην το παρακάνετε κατά τις περιόδους άρσης της νηστείας. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τις πολύ παχυντικές τροφές.
  • Υπομονή. Μην περιμένετε θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη. O οργανισμός σας θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο διατροφικό πρωτόκολλο.
  • Μείνετε συνεπείς στο νέο διατροφικό σχήμα – αν δείτε πως δεν χάνετε βάρος, ελέγξτε τις θερμίδες που καταναλώνετε.
  • Πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν έχετε υποκείμενα νοσήματα.

Οι μοναδικές “ανεπιθύμητες ενέργειες” που έχουν αναφερθεί από την εφαρμογή του συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου, είναι αδυναμία και κόπωση στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του, η μεγάλη κατανάλωση τροφής στο 8ωρο παράθυρο και η εμφάνιση καούρας λόγω της αυξημένης πρόσληψης τροφής σε μικρά διαστήματα.

Tip: Υιοθετήστε ένα πιο Υγειηνό Τρόπο Διατροφής το Καλοκαίρι