Άνοιξη…Η εποχή της αναγέννησης και των νέων στόχων!

Άνοιξη…Η εποχή της αναγέννησης και των νέων στόχων!

Το τελευταίο διάστημα αναγκαστήκαμε όλοι να υιοθετήσουμε μία νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε και σε μία νέα καθημερινότητα, σε μια άλλη ρουτίνα.  Αντιμετωπίσαμε όλοι τον φόβο και κλειστήκαμε στα σπίτια μας στα πλαίσια του «Μένουμε στο Σπίτι».

Και σωστά κάναμε, ώστε να βγούμε από όλο αυτό υγιείς με τους αγαπημένους μας ανθρώπους δίπλα μας. Δε γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, Πάσχα, Πρωτομαγιά. Αντιμετωπίσαμε μία πολύ στρεσσογόνα κατάσταση σε πολλά επίπεδα.

Σε δύσκολες στιγμές είναι φυσικό να αντιδράσουμε με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλειά μας και την ασφάλεια αυτών που μας ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικό να τείνουμε στις πιο άμεσες ανάγκες μας και να αντιμετωπίζουμε τις πιο άμεσες προκλήσεις μας.

Ωστόσο, οι δύσκολες στιγμές μας παρουσιάζουν ευκαιρίες να μεγαλώσουμε, να υποστηρίξουμε άλλους και να γίνουμε πολύτιμοι με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Και από τέτοιες στιγμές μπορούν να αναγεννηθούν σκέψεις, ευκαιρίες, στόχοι καθώς έχει κανείς και το χρόνο να οργανώσει τη σκέψη του.

Το να βάζεις νέους στόχους είναι κάτι που σίγουρα σε βάζει σε μια διαδικασία αναγέννησης. Το πρώτο βήμα όταν θέτουμε ένα στόχο που αφορά την ευεξία ή την υγεία μας είναι να ενημερωθούμε για το θέμα που μας απασχολεί. Ο στόχος που θα βάλουμε θα πρέπει επίσης να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να είναι SMART (έξυπνος):

  1. Specific – πρέπει να είναι συγκεκριμένος π.χ. θέλω να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση περπατώντας
  2. Measurable – πρέπει να είναι μετρήσιμος  π.χ θα κάνω κάθε μέρα 10.000 βήματα
  3. Achievable– Ο στόχος μας πρέπει αν είναι επιτεύξιμος και ρεαλιστικός π.χ να είμαι σε θέση να κάνω τα 10.000 βήματα και έχω και τον χρόνο να το κάνω.
  4. Relevant– ο στόχος μας πρέπει να είναι κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας και την υγεία μας, να είναι σχετικός με το πλάνο μας. Το περπάτημα έχει να κάνει με την φυσική μας κατάσταση.
  5. Timetable- όταν θέτουμε ένα στόχο πρέπει να θέτουμε και ένα χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης του π.χ θα πρέπει να πούμε πότε θα ξεκινήσω, ποιές μέρες θα πηγαίνω και για πόσο.

Μερικές φορές, εάν η νοοτροπία μας είναι σωστή, μπορούμε επίσης να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας, ποιοι είμαστε και ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Αυτό το διάστημα είδαμε στις γειτονιές κόσμο, γονείς με παιδιά να κάνουν ποδήλατο και να περπατάνε. Είδαμε ο ένας τον άλλο και αφιερώσαμε χρόνο σε πράγματα διαφορετικά, ίσως πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία για τον άνθρωπο και που στην ταχύτητα της καθημερινότητας δεν υπήρχαν. Το σίγουρο είναι ότι από όλο αυτό θα βγούμε διαφορετικοί και είναι στο χέρι μας να είμαστε νικητές.

Αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Περιοδικό Eatme του Έθνους της Κυριακής 01/05/20