Αδυναμία να παχύνεις: Αυτά μπορεί να είναι τα οργανικά αίτια

Αδυναμία να παχύνεις

Αδυναμία να παχύνεις: Αυτά μπορεί να είναι τα οργανικά αίτια

Με τα σημερινά δεδομένα, η έννοια του τέλειου σώματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κιλά – και συνηθέστερα μιλάμε για μείωση του σωματικού μας βάρους.

Όμως, η ανορθόδοξη προσπάθεια των γυναικών να αποκτήσουν το τέλειο σώμα των «50 κιλών» συχνά περιλαμβάνει καταστροφικές συμπεριφορές προς τον οργανισμό. Και πολύ συχνά όσες γυναίκες δεν μπορούν να κατακτήσουν το τέλειο σώμα «ζηλεύουν» εκείνες που γονιδιακά ανήκουν στο 4% του πληθυσμού οι οποίες τρώνε ό,τι θέλουν και παραμένουν πολύ αδύνατες.

Αλήθεια, όμως, έχεις αναρωτηθεί αν και αυτές οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα εικόνας σαν όλες τις άλλες; Αναμφίβολα, οι περισσότεροι από εμάς αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η απλή λογική λέει ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες ανήκουν στην ομάδα «των ευλογημένων» από το Θεό, που έχουν το ιδανικό σώμα χωρίς να κοπιάσουν.

Όμως, η αρνητική εικόνα δεν είναι «προνόμιο» μόνο των γυναικών με επιπλέον κιλά, αλλά κι εκείνων με λιγότερα. Γυναίκες με χαμηλό βάρος νιώθουν συχνά δυσφορία με την εικόνα τους, καθώς νιώθουν ότι είναι εγκλωβισμένες σε ένα σώμα εφηβικό, χωρίς θηλυκές καμπύλες. Ως αποτέλεσμα, νιώθουν λιγότερο θελκτικές και μειονεκτικά σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουν θέματα αυτοεκτίμησης με αφορμή το λιπόσαρκο σώμα, που τις «προδίδει και τις ακυρώνει». Για να το αλλάξουν, προσπαθούν να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη τροφής με έμφαση στις λιπαρές τροφές, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αναχαιτίσουν τα περιπαικτικά σχόλια των άλλων όταν τους λένε «πόσο τυχερή είσαι!».

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες νιώθουν ντροπή, απέχθεια γι’ αυτό το σώμα, ενώ κατακλύζονται από θυμό, καθώς νιώθουν ότι οι άλλοι δεν κατανοούν το πρόβλημά τους. Τελικά, η αναζήτηση της τέλειας εικόνας είναι υποκειμενική και ερμηνεύεται για την κάθε γυναίκα κατά το δοκούν, βασισμένη πρωτίστως στα προσωπικά της βιώματα.

Αδυναμία να παχύνεις: Σε τι μπορεί να οφείλεται η έλλειψη σωματικού βάρους σε σχέση με το ιδανικό για την ηλικία μας;

‣ Γενετικά αίτια: Έλλειψη ενζύμων ή ουσιών που εμπλέκονται στο φυσιολογικό μεταβολισμό του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσουν μεταβολικές δυσλειτουργίες και μείωση βάρους.

‣ Διατροφικά αίτια: Μείωση ή μη αύξηση βάρους μπορεί να δούμε όταν δε λαμβάνουμε αρκετές θερμίδες για το σώμα μας ή σε διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.

‣ Ψυχολογικά αίτια: Έντονες παροδικές συναισθηματικές επιρροές, κατάθλιψη, ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη λήψη τροφής.

‣ Ασθένειες: Πιο συχνά στην αδυναμία να πάρεις βάρος εμπλέκεται ο θυρεοειδής, ο διαβήτης και η νόσος του Addison. Μπορεί, επίσης, το πρόβλημα να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή σε εντερικά προβλήματα, ενώ η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να συνδέεται με καρκίνο.

Πότε πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου:

Αν έχεις χάσει βάρος χωρίς προσπάθεια, είναι σημαντικό να δεις το γιατρό σου, ακόμα κι αν νομίζεις ότι υπάρχει μια εξήγηση για τα κιλά που έχασες. Επιπλέον, αν δυσκολεύεσαι να αυξήσεις το βάρος σου ενώ λαμβάνεις επαρκή θρεπτικά συστατικά και νιώθεις παράλληλα κόπωση, αδυναμία ή έχεις οποιαδήποτε άλλα πρωτοεμφανιζόμενα συμπτώματα, είναι επίσης σημαντικό να το συζητήσεις με το γιατρό σου.

Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Shape.gr