13 πράγματα που συμβαίνουν όταν κόψετε τη ζάχαρη!

ζάχαρη

13 πράγματα που συμβαίνουν όταν κόψετε τη ζάχαρη!

Κόψτε τη ζάχαρη και δείτε τα εκπληκτικά οφέλη.

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη ζάχαρη. Από την πρώτη στιγμή που θα αγγίξει του γευστικούς μας κάλυκες, θα την αγαπήσουμε.

Ωστόσο, πέρα από την απόλαυση που τη συνοδεύει, η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βγάζοντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προάγει τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με γήρανση και με μία σειρά ασθενειών, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και συνδέεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Πριν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση, αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η διακοπή της ζάχαρης θα πρέπει να γίνει σταδιακά, διαφορετικά μπορεί να εμφανιστούν έντονα συμπτώματα, όπως κόπωση και πονοκέφαλος, πόνος στο σώμα, αυξημένη όρεξη, διαταραχές της διάθεσης και άγχος.

Τα οφέλη

Μειώνοντας τη ζάχαρη από την καθημερινή μας διατροφή, θα έχουμε:

* Λιγότερη τερηδόνα και λιγότερα προβλήματα στα δόντια. Η στοματική υγεία βελτιώνεται αμέσως μόλις κόψουμε τη ζάχαρη. Ειδικά στην υγρή μορφή της, η ζάχαρη κολλάει στα δόντια και τα βακτήρια ξεκινούν αμέσως την επίθεσή τους στο οδοντικό σμάλτο. 

* Μείωση του κίνδυνου για διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη. Αν και η συγκεκριμένη αιτιώδης σχέση δεν έχει απολύτως επιβεβαιωθεί, είναι γεγονός ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το κοιλιακό λίπος, που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε διαβήτη.

* Διαφύλαξη της υγείας της καρδιάς. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και τα εννέα κουταλάκια για τους άνδρες. Σε αυτή την ποσότητα δεν πρέπει να υπολογίσουμε μόνο τη ζάχαρη που προσθέτουμε π.χ. στον καφέ μας, αλλά και εκείνη που βρίσκεται κρυμμένη σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως π.χ. τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

* Μείωση του κοιλιακού λίπους. Το λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά επηρεάζει όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και το έντερο και είναι εξαιρετικά δυσμενές για την υγεία (αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη) και εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγεί κάποιος από αυτό. Ωστόσο, η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

* Βελτίωση της μνήμης. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί προβλήματα στη μνήμη, ακόμη και μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο.

Με τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, οι γνωστικές λειτουργίες μας θα βελτιωθούν.

* Λαμπερή επιδερμίδα. Η ζάχαρη θαμπώνει την επιδερμίδα, προάγει τη γήρανση του δέρματος, οδηγεί σε εξάρσεις της ακμής, σε αφυδάτωση της επιδερμίδας και στην εμφάνιση μαύρων κύκλων. Μόλις 72-96 ώρες μετά τη διακοπή της ζάχαρης, η διαφορά είναι αισθητή.

* Ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ζάχαρη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να εκτελέσουν την αποστολή τους, που είναι η καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν νόσο. Όταν κόψουμε τη ζάχαρη, τα λευκά αιμοσφαίρια εκτελούν αποτελεσματικά την αποστολή τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

* Μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις. Η κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων συμβάλλει στον πόνο στις αρθρώσεις και στη φλεγμονή, μέσω της αύξησης των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα.

* Καλύτερα επίπεδα ενέργειας. Τα σάκχαρα είναι υδατάνθρακες που πέπτονται πάρα πολύ γρήγορα και μπαίνουν ταχύτατα στην κυκλοφορία. Μόλις φάμε ένα γλυκό ή μια σοκολάτα, αμέσως “ανεβαίνουμε”, όμως αυτή η επίδραση δεν διαρκεί για πολύ. Μακροπρόθεσμα μάλιστα, το σώμα χάνει τη δυνατότητα να μεταβολίζει σωστά την τροφή και να τη μετατρέπει σε ενέργεια.

Κόβοντας αυτή την κακιά συνήθεια και προτιμώντας, όταν νιώθουμε “άδειοι” από ενέργεια, μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, θα έχουμε ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα.

* Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη διάθεσή μας. Ενώ αρχικά η ζάχαρη μάς ανεβάζει, η υπερβολική κατανάλωσή της προκαλεί στον εγκέφαλο επιδράσεις που μοιάζουν με εκείνες της αγχώδους διαταραχής ή της σχιζοφρένειας. Μετά τη διακοπή της ζάχαρης, για 5-6 μέρες είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε σαν να έχουμε κατάθλιψη, όμως αυτό γρήγορα θα περάσει.

* Αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ βλάπτουν και τις αρτηρίες. Μόλις σταματήσει η κατανάλωση ζάχαρης, αυξάνονται αντί των τριγλυκεριδίων, τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα.

* Μείωση του κίνδυνου εμφάνισης παχυσαρκίας. Η ζάχαρη, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης όμως εμποδίζουν το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο. Έτσι, το σωματικό βάρος αυξάνεται.

* Όσο μειώνουμε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε, τόσο μειώνεται και η όρεξή μας για γλυκές λιχουδιές. Όταν τρώμε κάτι γλυκό, το σώμα απελευθερώνει σεροτονίνη, βήτα- ενδορφίνες και νευροδιαβιβαστές που μειώνουν το στρες, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και βελτιώνουν τη διάθεση. Διόλου τυχαίο που όταν δεν αισθανόμαστε καλά, αναζητούμε κάτι γλυκό. Ωστόσο, η ζάχαρη προκαλεί εθισμό, και όσο πιο πολλή τρώμε, τόσο μεγαλύτερη όρεξη έχουμε για γλυκά. Η σταδιακή μείωση της ζάχαρης, θα περιορίσει δραστικά και αυτές τις λιγούρες.

Tags: